1 Mayıs’ta Taksim’de gözaltı

arka-logo

Reformizm 1 Mayıs’ı Bakırköy’e taşımaya çalışırken, devrimci yapıların Taksim kararlılığı sürüyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’na yönelen devrimci yapılar, devlet terörü ve gözaltı saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. Buna rağmen birçok devrimci yapı, pankart ve flamalarla Taksim’e çıkmaya çalıştı.

Proleter Devrimci Duruş dergisinin yazı işleri müdürü Çağdaş Büyükbaş ile dergi okuru Talat Sürer de gözaltına alınanlar arasındaydı. Sabah saat 9 sularında, Taksim’de zorla gözaltına alındılar ve Taksim polis merkezine götürüldüler.  Akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

Bir başka saldırı ise, sabah saat 11 civarında Zincirlikuyu-Gayrettepe Metro istasyonundan Mecidiyeköy’e giden yol üzerinde yaşandı. Proleter Devrimci Duruş, Birleşik Devrimci Parti, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Anarşist Faaliyet, Devrimci Yolda Özgürlük, Emek ve Özgürlük Cephesi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Maltepe Sokak Kültür Derneği, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Sosyalist Dayanışma Platformu, Kaldıraç gibi kurumların ortak çağrısıyla metro istasyonu önünde biraraya gelen yaklaşık 400-500 kişi yürüyüşe geçti. Pankartlar, flamalar ve sloganlarla yapılan yürüyüşe, devlet hemen saldırıya geçti. Plastik mermiler ve tazyikli su ile yapılan polis saldırısına rağmen kitle ilk anda dağılmadı. Sonrasında Mecidiyeköy-Gayrettepe arasındaki ara sokaklarda yoğun polis saldırısı ve gözaltı yaşandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar, İstanbul Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Özgürlükçü Demokrat Avukatlar’ın oluşturduğu 1 Mayıs İstanbul Kriz Masası’nın saat 12.30’da yaptığı açıklamaya göre:

“… Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışan grup ve kişiler, kolluk güçleri tarafından zor kullanılarak engellenmekte ve alıkonmaktadırlar. 12.30 itibariyle 105 kişi İstiklal Caddesi, Beşiktaş, Talimhane, Gayrettepe, Zincirlikuyu, Okmeydanı bölgelerinde alıkonmuş. Bir kısmı polis araçlarında bekletilirken, bir kısmı polis merkezlerine götürülmüştür.

Tutulan kişilere ters kelepçe uygulaması yapılarak bu şekilde doktor muayeneleri yapılmış ve bu saate kadar çoğunlukla polis araçlarında tutulmuşlardır. Alıkonulan kişilerden 3’ü avukattır. Tutulan kişiler arasında plastik mermi ile yaralananların olduğu bilgisi ulaşmıştır. …”

Kriz Masası’nın 18.30’da yaptığı açıklamada ise, 181 kişinin gözaltında olduğu; Levent Polis Merkezi’nde tutulan kişilerin polis merkezinin bahçesinde, polis aracının içinde işkenceye tabi tutulduğu; Vatan Emniyet Müdürlüğü bahçesinde otobüste tutulan kişilerin avukatlarla temas kurmasının engellendiği belirtilmektedir.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …