Kutup Yıldızı Belgeseli, 12. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde

 

Her yıl 1 Mayıs’ı izleyen hafta gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde, Kutup Yıldızı (ağacın köklerinden biri) belgeselinin 3 ayrı gösterimi yapıldı.

4 Mayıs günü ilk gösterim Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. İkinci gösterim 5 Mayıs günü Beyoğlu- Yeşilçam Sineması’ndaydı. Üçüncüsü ise 6 Mayıs günü Bahçelievler Halkevi’nde yapıldı.

5 Mayıs günü yapılan gösterimin ardından, belgeselin yönetmen ve editörüyle de söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide, yönetmen Şaban Karabeli belgesel çekimi sırasında karşılaşılan sıkıntıları; dönemin koşulları nedeniyle Fatih ile ilgili yeterince fotoğraf, belge gibi materyalleri bulmanın zorluklarını anlattı. Fatih’i yeni tanıdığını ve çok etkilendiğini, bu çalışmayla Fatih’i genç kuşaklara tanıtmak istediğini de sözlerine ekledi.

Editör ve senarist Özgür Nehir ise, bu belgeselin, gelecek kuşaklara umut taşıdığını anlattı. Kimi zaman kitle hareketinin geriye çekildiğini ve bir karamsarlığın insanların üzerine çöktüğünü; böyle zamanlarda direniş ve zafer günlerini hatırlamak gerektiğini; daha çok kısa bir zaman önce Haziran Direnişi’nin yaşandığını, bu direnişin günümüze ışık tuttuğunu söyledi. 12 Eylül’de de, en koyu karanlık bir dönemde, ağır işkenceler altında bile direnenlerin olduğunu, bu direnişin bugün umudu canlı tuttuğunu ifade etti.

Belgesel gösterimi ve söyleşi, seyircilerin alkışlarıyla son buldu.

 

 

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …