BABAM ARİF BERKTAŞ

Yazarımız Nevin Berktaş ile Zeynep Berktaş’ın babası ve 12 Eylül’den buyana devrimcilerin anası olan Makbule Berktaş’ın 60 yıllık hayat arkadaşı Arif Berktaş’ı 4 Eylül günü kaybettik. Adana’da sendikacı ve muhalif kimliğiyle tanınan, uzun zaman CHP içinde görev yapan Arif Berktaş’ın cenazesine ve sonrasında taziyesine, Adana’nın devrimci-demokratları, CHP’lileri, İHD’lileri, HDP’lileri yoğun bir katılım gösterdi. Ailesine, dostlarına ve yaşamlarında derin izler bıraktığı tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Kızı Nevin Berktaş’ın yazdığı yazıyı aşağıda yayınlıyoruz. 

Bir inanca tutkuyla bağlı kalmak… Kendi doğrularından ödün vermeden prensiplerinde gevşememek… Mezhep farklılıklarına hoşgörüyle yaklaşabilmek… Bunları ilk babamızdan öğrendik. Çocuk yaşta öksüz kalıp dişiyle tırnağıyla kendini varetmenin yarattığı sertliği ile haklıdan yoksuldan yana olmanın yumuşak kalpliliğini kaynaştırdığından sert yüzünü de şevkatli yüzünü de gördük babamızın. Sorduğumuz sorulara doyurucu ve çocuk ruhumuza dokundurucu yanıtlar aldık ondan hep. Denizler asıldığında “neden” diye sorduğumuzda “zengin gençlerle yoksul gençlerin aynı haklara sahip olmalarını istedikleri için” demişti mesela. Bilincimizin ve karakterimizin şekillenmesinde babamızın haklıdan ve ezilenden yana oluşu ve kimsenin karşısında eğilmeyişi büyük rol oynamıştı.

Bir sendikacıydı işçilerin hakkını koruyan. Bir partisi vardı çıkarsız hesapsız yürekten bağlı olduğu. Sanatçı sporcu bir ruhu vardı bizi sinema ve tiyatroyla tanıştıran, müzik dinleten, futbol sahalarına götüren… İlkokul mezunu bile değilken bizi bilgi birikimiyle şaşırtan… Arkadaş canlısı, yardımsever, saygılı, temiz ve titiz giyinen… Bazen elinde kepçe, düğün kazanlarında yemek karıştırır, aşçılığını konuşturur. Bazen kız istemede büyüklük yapar, tatlılar yenir ya da kurdeleleri kesilir yüzüklerin. Hiç tanımadığı bir işsize “yarın gel işbaşı yap” der. Grev yerinde başı çeker, patronla pazarlıklara oturur. Kızına okul çıkışı kurşun yağdıranın üzerine yürür, nezarethanede korku salar kurşun sıkan faşiste. Sahnede ateşli bir konuşmacı olur ya da. Almanya’da işçiyken “8 saatten fazla çalışmam, grevdeyim” diyerek çıkar patronun karşısına.

Gözükara yiğit bir delikanlı oldu gençlik yıllarında… Kozan gibi bir yerde “Kürt Arif” diye nam saldı. Döğüşçülüğüyle ne kendine ne de dostlarına kimsenin kötülük yapmasına izin vermedi. Koruyucu kollayıcı özelliği, dürüstlüğü ve başeğmezliği, onu haksızlıklara karşı mücadele etme ile buluşturdu. Çocuk yaşta tek başına kente gidip ekmek parası kazanmaya cesaret edecek kadar atılgan oldu. En az kendisi kadar cesaretli bir işçi kızı sevdiğinde gücüne güç kattığının farkında mıydı bilinmez sevdiği ile bir aile kurdu. Zorlukların yıprattığı hayatı boyunca yaralarını sara sara yürüdü ve ardında saygıdeğer bir hayat bıraktı.

Bir CHP’liydi ve mezarının başında bir CHP’linin konuşma yapmasını isterdi. Öyle oldu. Onu uğurlayan çok sayıda ve zenginlikte seveni vardı.

Arif Berktaş hep yaşayacak.

Nevin Berktaş

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …