Metal işçileri eylemde

Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında sürdürülen 2017 grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Metal işçileri MESS’in dayatmalarını protesto etmek için eylemlere başladılar.

Birleşik Metal-iş üyesi işçiler, 4 Aralık günü işyerlerinde yarım saat ile bir saat arası iş bırakma eylemi yaptılar. Fabrika önlerinde ve yemekhanede okunan ortak bildiride, Birleşik Metal-iş sendikası ile MESS arasında yapılan TİS görüşmelerinde 63 maddede anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Açıklamada “sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zammı şeklinde üç aşamadan oluşmaktadır. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir. Bu tutarda ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir” denildi. 1 Aralık’ta MESS’le yapılan son toplantıda, MESS’in 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında ücret zammı teklif ettiği belirtilen açıklamada, bu zammın ciddiye alınacak bir yanı olmadığı vurgulandı. Yüzde 3,20 oranında zam anlamına gelen bu teklifin, ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen bir miktara denk geldiği belirtildikten sonra “bu sefalet zammının kabul edilmesi hiç bir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmektir. Ciddiye alınacak bir teklif değildir. Mücadelemiz sürecek” denildi.

Türk Metal-iş sendikasının örgütlü olduğu işyerlerinde de Kasım ayının sonundan itibaren fazla mesaiye kalmama eylemini sürdüren işçiler, 4 Aralık günü öğle yemeğinde çatal kaşıkları masaya vurarak MESS’i protesto ettiler. İşçiler işyerlerinden kol kola çıkarak protesto eylemini sürdürdüler.

Öte yandan Birleşik Metal-iş, MESS’in dayatmalarını protesto etmek için eylem takvimini açıkladı. Yazılı açıklamada MESS’in başta 3 yıllık sözleşme olmak üzere, ücret ve sosyal haklarda verdiği zam teklifinin  kazanılmış hakları geriye götüreceği, dolayısıyla kabul edilmeyeceği belirtildi. MESS’in metal işçilerine sefalet koşullarında yaşamayı dayattığı belirtilen açıklamada MESS’e uyarı da yapıldı: “MESS’e üye işyerlerinde üretim rekoru kırılmakta, sektörün karlılığı tartışılmaz durumdadır. Ancak işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü işçilere vermek istemiyorlar. İşverenler, içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara güvenmesinler. Metal işçileri fiili ve meşru haklarını her koşul ve şartta kullanacaklardır. Bu konuda metal işçilerinin yaratıcılığını hatırlatmak isteriz.”

11 Aralık’tan itibaren yapacaklarını belirttikleri eylem takvimi de şöyle:

11 Aralıktan itibaren fazla mesaiye kalınmayacak. İki hafta süreyle tüm işyerlerinde taleplerin yazıldığı kokartlar yakalara takılacak. 15 Aralık sonrası her hafta cuma günleri vardiya çıkışlarında servislerden inilerek yürüyüşler yapılacak. Önümüzdeki günlerde MESS’e bağlı işyerlerinin bulunduğu bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapılacak. Bu eylem ve etkinlikler yanında, günlük gelişmeler değerlendirilerek şekli ve zamanı genel yürütme kurulu tarafından belirlenecek eylemler ve etkinlikler yapılacak.

MESS ve işçi sendikaları arasında yapılan TİS görüşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine arabulucu sürecine girildi. Bu süreç içerisinde anlaşma sağlanamazsa greve çıkılması gerekiyor. OHAL bahanesiyle yasaklanması ihtimali çok güçlü. Birleşik Metal, MESS’e sözlü yaptığı uyarı ve tehditleri pratiğe geçirecek mi, göreceğiz. Daha önce de TİS dönemlerinde bu tür sözlerin çokça edildiği fakat yaşama geçirilmediği görüldü. Sonuçta her şeyi belirleyecek olan, metal işçisinin direnme gücüdür. Geçtiğimiz yıllarda yaptıkları gibi, sendikaları aşarak fiili grevi başlatmalı, haklarını alana dek grevi sürdürmelidirler. Başka türlü devlet-patron-sarı sendika “şeytan üçgeni” ile başetmeleri mümkün değildir.

Bunlara da bakabilirsiniz

Rojava’ya saldırılar İsviçre’de protesto edildi

Türkiye ordusunun Rojava’ya ve Irak Kürdistanı’na dönük saldırıları, İsviçre-Basel’de kitlesel bir yürüyüşle protesto edildi. Şehrin …

Yeni “çözüm süreci” kimin ihtiyacı?

TBMM’nin 1 Ekim’deki açılışında, Devlet Bahçeli’nin DEM Parti sıralarına gelip tokalaşması, “yeni çözüm süreci”nin başladığının …

Devrim Kartalı Remzi Basalak

Remzi Basalak, 1963 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Az topraklı çiftçi bir ailenin çocuğuydu. İlkokulu …