Çağdaş Büyükbaş serbest bırakılsın!

01

Proleter Devrimci Duruş dergisi sahibi ve eski yazı işleri müdürü Çağdaş Büyükbaş’ın tahliye talebi “siyasi faaliyetlerini sürdürdüğü” gerekçesiyle reddedildi.

Bilindiği gibi Çağdaş Büyükbaş dergide çıkan yazılardan dolayı 1 yıl 10 ay ceza almış, ceza onaylandıktan sonra 11 Ağustos 2017’de tutuklanmış ve Silivri Cezaevi’ne götürülmüştü.

Kalan cezasının 1 yılın altına düştüğü Ocak ayından itibaren de serbest bırakılması gerekiyordu. Bu yönde kendisinin ve avukatının yaptığı başvurular uzun bir süre yanıtsız bırakıldı. Sonrasında verilen yanıtta ise, Çağdaş Büyükbaş’ın içeride kaldığı dönemde de “siyasi faaliyetlerini sürdürdüğü” gerekçesiyle bu haktan yararlanamayacağı bildirildi. Çağdaş cezaevine getirildiğinde, “hangi koğuşta kalmak istiyorsun” sorusuna “siyasi koğuş” cevabını vermesi buna neden gösterildi.

Çağdaş Büyükbaş, zaten siyasi bir derginin sahibi ve yazıişleri müdürü. Tutuklanma nedeni de, Kürt kentlerinde yürütülen kuşatma döneminde, Kürt halkına yönelik baskı ve şiddeti konu alan yazılardır. Dergimiz, Kürt halkının yaşadığı acıları, aynı zamanda direnişini haberleştirdi, destek ve dayanışmasını sundu. Ve bu, “terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve nefrete tahrik etmek” gibi iddialarla yargılanmasına, ceza almasına neden oldu.

Bu iddialarla yargılanan, üstelik devrimci bir yayın organının yazıişleri müdürlüğünü üstlenen bir kişinin siyasi koğuşta kalması kadar doğal ne olabilir? Yazıişleri Müdürü olduğu derginin flamasını taşımak, önlüğünü giymek nasıl “suç” teşkil edip dava konusu yapılıyorsa; cezaevinde “siyasi koğuş”ta kalmak da bir “suç” olabiliyor ve böylece keyfi biçimde tutuklu bırakılabiliyor.

Türkiye’de hukuk hiçbir zaman bağımsız olmadı. Ancak hiçbir dönemde bu kadar “kör gözüm parmağına” işlemedi. Alman gazeteci Deniz Yücel’in 1 yıl tutuklu bırakıldıktan sonra, Almanya ile yapılan “Leopar Tankları” anlaşmasının ardından serbest bırakılması, bunun son örneğidir. Siyasi tutsaklar “rehin” muamelesi görmektedir. Pazarlıklara konu edilmekte, anlaşma sağlanana kadar keyfi biçimde tutulmaktadır.

Devrimci tutsakların ise yasal haklardan yararlanması pişmanlık getirmesine, kimliğinden soyulmasına, adli tutsaklar gibi yaşamasına bağlı kılınmıştır. Devrimci tutsaklarlar dün olduğu gibi bugün de bu dayatmalara boyun eğmeyecektir!

Başta devrimci-demokrat gazeteciler olmak üzere tutuklu gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …