Fransa’da yeni eylem dalgası

Fransa’da Macron Hükümeti’nin bir süre önce açıkladığı ve hayata geçirmek istediği reformlar, memurlar, işçiler ve öğrencilerin protestolarıyla karşılandı.

23 Mart günü sabahın ilk saatlerinde, Paris Nation Meydanı’nda biraraya gelen öğrencilerin eylemi, daha sonra tüm sendikaların ortak düzenlediği, ülke genelindeki eylemlerle devam etti.

Eylemin bir diğer önemli ayağı, iki gün sürmesi planlanan demiryolu işçilerinin eylemi oldu. Fransa Demiryolu İdaresi (SNCF) çalışanları 3 ay boyunca, haftada 2 gün eylem yapma kararı aldı. Paris merkezli eylem, Gare de l’est adlı garın önünde toplanarak başlatıldı ve yürüyüş Bastile Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüşe ülke genelinde yaklaşık 500 bin kişi katıldı. Paris’te ise, polis, eyleme 49 bin kişinin (!) katıldığını iddia etti.

Yürüyüş çok canlı geçti. Demiryolu işçilerinin kendi özgünlükleriyle birlikte, ışıklı sis meşaleleri ve el yapımı ses bombalarının kullanılması, eylemde coşkuyu daha da canlı kıldı. Eylem içerisinde, “sol cephe” adayı ve  FrontGause Partisi Başkanı Jean Luc Melenchon’a destek için ses bombaları kullanıldı. Yürüyüş sırasında kitle “Macron istifa”, “Jean Luc başkan” sloganları attı.

Her eylemde olduğu gibi, bu eyleme de katılan Anti-kapitalist Anarşist grupla polis arasında yer yer çatışmalar çıktı. Devlet tazyikli su ve gaz sıkarak eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Polisin ilk saldırısında bir gösterici yaralandı.

Yapılan grevler hayatı felç etti. Tren, uçak, metro seferleri aksadı, okullarda, hastanelerde, bakımevlerinde, bakanlık binalarında tüm süreç aksadı. Başta Paris Sorbonne Üniversitesi olmak üzere birçok üniversite kapatıldı, binaların önüne inşaat malzemeleriyle barikatlar kuruldu.

 

“İkinci ’68 baharı”

Eyleme katılan sendikalar, (CGT, FO, FSU, CFTC, Solidaires, FA-FP ve CFE-CGC) 1968 olaylarının 50’inci yıldönümünde başlayan bu eylemlilik sürecini, “İkinci ’68 baharı” olarak tanımlıyorlar.

Macron Hükümeti’nin hazırladığı yeni saldırı paketinde kamu emekçilerine dönük ağır hak gaspları yeralıyor. Paket, demiryolu çalışanlarının statüsünü yeniden düzenliyor, 2020 yılına kadar 120 bin kamu çalışanının işten çıkarılmasını, emekli ücretlerinin azaltılmasını ve emeklilerle çalışanların ödedikleri vergilerin artırılmasını öngörüyor.

Sendikalar ve öğrenci örgütlenmeleri, bu paketin geri çekilmesini, saldırının durdurulmasını talep ediyor.

Fransa’dan PDD okurları

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …