Afrin işgali sonrası NEWROZ

Bu yıl Newroz, Afrin işgali altında kutlandı. Kutlamalara Afrin damgasını vurdu.

HDP Newroz öncesi yaptığı açıklamada, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak” sloganıyla 40 ayrı merkezde kutlama yapılacağını duyurmuş, finalin de 21 Mart’ta Diyarbakır mitingiyle gerçekleşeğini bildirmişti.

Her zaman olduğu gibi bu yıl da en büyük kutlama Diyarbakır’da gerçekleşti. Tüm engellemelere rağmen yüzbinler Newroz alanını doldurdu. Polisin içinde ‘Kürdistan’ geçen şarkıların çalınmasına izin vermediği mitingte, kitle Kürtçe marşlarla halaylar çekti.

HDP’nin eşbaşkanı Pervin Buldan ile Ahmet Türk’ün de katıldığı Diyarbakır Newrozu’nda en sık atılan slogan “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Direne direne kazanacağız” oldu.

İstanbul’da Bakırköy’de gerçekleşen Newroz mitingine de binlerce kişi katıldı. Fakat arama noktalarını sınırlı tutmaları yığılmalara yol açtı. Miting alanına getirilen birçok pankarta polis el koydu. Bunlar arasında “Savaş değil barış istiyoruz”, “Zalim Dehaklar kaybedecek Devrimci Kawalar kazanacak” yazılı dövizler de vardı. Hatta boyunlara takılan puşileri bile aldılar. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Ankara’da ise Valiliğin Newroz ateşi yanmasına izin vermediği görüldü. Polisin yoğun önlemleri, bazı pankart ve dövizleri tek tek incelemesi, burada da yaşandı. Bu durumu protesto etmek için kimileri sembolik ateş yaktı.

Afrin’in işgal edildiği, ÖSO çetelerinin Newroz’un simgesi Kawa heykeline kurşunlar yağdırıp, devirdiği günlerin ardından, Kürt halkının Newroz’a sahip çıkması ve alanları doldurması önemliydi.

HDP’nin birçok noktada geri adım atmasına karşın, kitleler yaşananlara duydukları tepkiyle Newroz mitinglerine katıldılar ve öfkelerini haykırdılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …