Paris’te öğrenciler eylemde

Paris Sorbonne Üniversitesi’ndeki öğrenci işgaline polis saldırdı.

12 Nisan günü okulun etrafını kuşatan, giriş-çıkışları tutan polis, içerideki 300 öğrenci ile pazarlık yapmaya başladı. Bu arada 500 kadar öğrenci de dışarıdan destek verdi. Üç saat süren görüşmeler boyunca öğrenciler dışarı çıkmayı reddetti ve işgali sürdürme kararı aldı.

Görüşmeler sürerken polis çevredeki bankaların güvenliğini bahane ederek üniversitenin çevresindeki kuşatmayı artırdı. Silahlı ve gaz bombalı polis güçleri artırıldı. Öğrenciler bunun bir saldırı hazırlığı olduğunu görerek, direneceklerini ifade ettiler. Binanın içindeki tüm malzemeler, barikatı güçlendirmek için kullanıldı. Eşlem slogan ve şarkılar eşliğinde, canlılıkla sürdürüldü. Temel slogan ise “nous some tous Resistance” (Hepimiz direniyoruz!) oldu.

Gece saat 1’den sonra polis, gaz bombaları ile saldırarak üniversiteye girdi ve öğrencileri dışarı sürükledi. Öğrencilerin astığı pankartlar da indirildi. Üniversitenin olduğu alan olan Tolbiak Meydanı ve çevresindeki kitleyi de dağıtmak için uğraştı.

Eyleme Gade de Austeriliz grevci demiryolu işçileleri ile birlikte CGT sendikası ve öğretim görevlileri de desteklerini sunuyorlar. Öğrenciler ’68 ruhu adı altında ulusal direniş çağrıları yapıyorlar. Sorbonne Üniversitesi önünde büyük bir miting düzenleme hazırlıkları başladı.

 

Üniversite kapıları emekçilere kapatılıyor

Devletin Şubat ayında meclisten geçirdiği; üniversiteye girişi yeniden düzenleyen ve Parcoursup adı verilen yeni sistemde, en başarılı öğrenciler üniversiteye girebilirken, diğerlerine üniversite hakkı tanınmıyor. Eğitim hakkına dönük bu saldırıyı protesto amacıyla başlayan gösteriler, son bir aydır, demiryolu, enerji, havacılık ve temizlik sektörü çalışanlarının aldığı grev kararlarına destek amacıyla da sürdürülüyor.

Bu eylemlerin bir kısmı üniversite işgalleri biçiminde yaşanıyor. Toplamda 10 üniversitede işgaller, 50 üniversitede ise eylemler sürüyor. Yaklaşık 1 aydır süren hükümet karşıtı eylemlerde polis şiddeti de giderek artıyor. Polis, gaz bombalarının yanısıra çeşitli ateşli silahlar kullanırken, gençler de taşlarla, molotoflarla karşılık veriyor.

Paris’ten PDD okuru

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …