1 Mayıs’ta coşkuyla, öfkeyle…

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında kutlandı.

Bunların içinde her zaman olduğu gibi Küba ve Rusya görkemli 1 Mayıs kutlamaları ile dikkat çekti. Ayrıca Yunanistan, Güney Kore gibi işçi ve emekçilerin militan eylemlerine sahne olan ülkelerde 1 Mayıs, kitlesel ve coşkulu biçimde kutlandı. Fransa’da bir süredir devam eden eylemler, 1 Mayıs gününe de taşındı. Keza Filistin başta olmak üzere işgal altındaki ülkelerde 1 Mayıs, emperyalizme karşı direnişin haykırıldığı bir gün oldu. Sonuçta Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika ve Avusturalya’ya tüm dünyada işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta bir kez daha alanları doldurdular, taleplerini, özlemlerini haykırdılar.

Ülkemizde de 1 Mayıs yaygın biçimde kutlandı. Kitlelerin yaşadıkları ekonomik kriz ve siyasi baskılar, atılan sloganlara da doğrudan yansıdı.

Adana’da 1 Mayıs günü, Hak-iş’in “Türkiye’nin tarım ve sanayisinde önemli bir yeri olan, işçi hareketinin önemli bir şehri, bereketli topraklar diyarı Adana’dayız” diyerek böbürlenmesi boşuna olmadı kuşkusuz. Hak-iş Konfederasyonu Adana Şube Başkanı Abdurrahman Yücel şahsında kürsüde adeta Erdoğan konuştu. Erdoğan’ın söylemlerini tekrar ederek meydanı AKP’ye oy kürsüsü haline getirdi. AKP’nin “taşerona kadro yalanı”, “kıdem tazminatı fonu kurulması” gibi işçi-emekçi düşmanı politikalarını, demagojik biçimde “kazanım” gibi göstermeye çalıştı. İstiklal Marşı’ndan, Kuran’dan girildi, mehter marşından çıkıldı. Doğal olarak ne uluslararası işçi marşlarından ne de yıllardır işçi sınıfının dilinden düşürmediği 1 Mayıs marşından eser yoktu.

Tam da bu nedenle, Adana Valiliği, Hak-iş’in Adana’da yapacağı merkezi mitingi gerekçe göstererek, her sene yapılan yürüyüşe izin vermedi. Adana’da mitinglerin yapıldığı tek alan olan Uğur Mumcu Alanı için, Hak-iş’in miting başvurusunu gerekçe göstererek ikinci bir yürüyüşün mümkün olmayacağını söyledi.

Valilik DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve Adana Barosu’ndan oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’ne, ancak Hak-iş’in mitingi bittikten sonra, akşam saat 17.30’dan itibaren ve sadece toplanma biçiminde izin verebileceğini belirtti. Tertip Komitesi de miting için 17.30’da Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanacaklarını duyurdu.

Kitle örgütleri ve devrimci dergiler, bu kararı doğru bulmadıklarını ve uymak istemediklerini belirttiler. Yürüyüşe izin verilmesi için valilik defalarca zorlandı. Bu ısrarlı çaba sonucunda, nihayet 1 Mayıs’a bir gün kala, alana yakın bir yerden yürüme izni çıkabildi.

Adana’nın işçi ve emekçileri, devrimci ve demokratları, saat 17’de Kasım Gülek Kavşağı’nda toplandı. Yoğun polis ablukası, yasaklamalar altında ve çok sayıda arama noktasından geçerek Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Kendi öz taleplerini haykırdıkları, “1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı” diyebildikleri bir yürüyüş kolundan sonra alana girdiklerinde, saygı duruşunda bulunup enternasyonal marşını söylediler ve hep birlikte halaya durdular.

Artvin’de de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Atapark önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, trafiğe kapatılan Cumhuriyet Caddesi üzerinde sloganlarla yürüdü. 1 Mayıs tertip komitesi tarafından organize edilen kutlamalara sendikalar, kitle örgütleri ve çeşitli partiler destek verdi. PDD’nin de flamalarla katıldığı miting, yerel sanatçıların sahne aldığı konserlerle sona erdi.

 

Ankara’da 1 Mayıs, yeni adı Anadolu olan Tandoğan Meydanı’nda kutlandı. İstanbul’da Taksim yasağı gibi, Ankara’da da Kızılay yasağı devam ediyordu. DİSK, KESK, TMMOB ve ATO’nun çağrısıyla düzenlenen mitinge onbinlerce kişi katıldı. Türk-İş’in tertip komitesinden çekilmesine rağmen Ankara’da 1 Mayıs kitlesel kutlandı. Ankara’da bir diğer miting ise Sincan’daki Lale Meydanı’nda gerçekleşti. Her iki mitingte de yapılan konuşmalarda ülkenin OHAL altında KHK’larla yönetilmesine tepkiler dile getirildi.

 

İzmir’de 1 Mayıs Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. İzmir mitingi oldukça kitleseldi. Yaklaşık yüz bin kişi alanı doldurdu. Orada da yapılan konuşmalarda 24 Haziran seçimleri öne çıkarıldı. Seçime kadar her günü 1 Mayıs ruhu ile karşılama ve tek adama geçit vermeme çağrısı yapıldı.

Amed’de 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde İstasyon (5 Haziran) Meydanı’nda kutlandı. Mitinge çeşitli partiler ve binlerce işçi ve emekçi katıldı. Ayrıca Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Elazığ, Adıyaman, Van, Erzincan, Kars, Hakkari, Mardin, Batman ve Urfa’da binlerce işçi ve emekçi, 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak, OHAL’e karşı mücadele çağrısı yaptı.

 

Dersim’de 1 Mayıs kutlaması, Seyit Rıza Meydanı’nda yapıldı. Kutlamaya bini aşkın kişi katıldı. Öncesinden yeterince duyuru yapılmamış olmasına rağmen geçen yıla oranla katılım daha yüksekti. KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, Munzur Su İşçileri, Yol-İş ve çeşitli partiler, mitinge katıldılar.

“Emeğin başkenti” Zonguldak’ta 1 Mayıs, İstasyon Caddesi’nden “Madenci Anıtı” önüne yapılan yürüyüşle kutlandı.

Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı mitingte, madenciler aileleriyle birlikte yürüdüler. “Maden işçisi yalnız değildir”, “Maden işçisi demokrasi bekçisi” sloganları attı.

Mudanya’da 1 Mayıs yükselen bir katılımla ve coşkuyla kutlandı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı mitingde, 1 Mayıs’la ilgili sloganlar atıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …