Taksim’den vazgeçmeyeceğiz

Savaşın ve OHAL’in devam ettiği günlerde 1 Mayıs’a girildi. Ve Taksim, bir kez daha 1 Mayıs’a, işçi ve emekçilere kapatıldı.

Biz PDD olarak 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararlılığı içindeydik. Öncesinde ozalit ve stikırlarımızla, bildirilerimizle kitlelere bu çağrımızı iletmiş ve olumlu tepkiler almıştık. Buna karşın sendikalar ve meslek odaları büyük oranda Maltepe’ye gideceklerini duyurdular. Sadece bazı devrimci kurumlar, DİSK’e bağlı Birleşik Metal, Nakliyat-iş, İnşaat-iş, Umut-sen gibi sendikalar bu karara tepki gösterdi.

Birleşik Metal ve Nakliyat-iş, 1 Mayıs günü Saraçhane’de buluşacaklarını açıkladı. Biz de Maltepe mitingi karşısında ileri bir adım olan bu kararı desteklemek için sabah saatlerinde Saraçhane’de toplandık. Nakliyat-iş’in önünde devrimci kurumlarla birlikte kortej oluşturduk. Yürüyüş mesafemiz kısa tutuldu, buna rağmen kitle coşkuluydu. Saraçhane Parkı’na geçildi. Halaylar ve sloganlarla kutlamalar yapıldı. “1 Mayıs alanı Taksim’dir Taksim kalacak!”, “1 Mayıs işçiye yasaklanamaz!”, “Kemal Türkler aramızda!” gibi sloganlar atıldı.

Burada toplanan kitlenin Taksim’e geçişine izin verilmedi. Halbuki o kitlenin Taksim’e girmesi, anasının ak sütü gibi helaldi, girmeliydik. Ama sermaye sınıfı, Taksim’i işçiye yasaklamıştı. Devrimci kurumlar olarak Saraçhane Parkı’ndan sonra Taksim’e yöneldik. Birleşik Metal-iş ve Nakliyat-iş ise, 60 kişilik bir grupla Taksim Meydanı’nda çelenk bıraktı.

Taksim polis ablukasındaydı. Ara sokaklar tutulmuştu. Buluşma yerine girememişti hiç bir kurum. Biz de Martı Otel’in önünde flamalarımızı açarak eylemimizi yapmaya karar verdik. Flamalarımızı açtık, sloganlarımız caddede yankılanmaya başladı: “Yaşasın bir Mayıs!”, “1 Mayıs alanı Taksim’dir Taksim kalacak!”

Polis çemberine doğru yürüyoruz. Yaklaştığımızda otelin önündeki taksiciler yanımıza gelerek “arkadaşlar polisle çatışmaya girmeyin, gaza boğmasınlar caddeyi, biz de işçiyiz burada ekmeğimizi bekliyoruz” dediler. Biz de inisiyatif göstererek flamalarımızı kapatmadan slogan atarak geri çekildik. Caddenin sonuna gelene kadar sloganlarımız devam etti.

1 Mayıs’ın coşkuyla kutlanacağını, yasakların engel olamayacağını kanıtladık. Taksim Meydanı işçiyi yasaklanamaz! Biz de Taksim’den vazgeçmeyeceğiz.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …