Sözde “Barış Temsilcileri” Paris’te

Savaşların yarattığı açlık, sefalet ve çarpık sanayileşmeyle birlikte, doğanın tahribatının yoğun olarak yaşandığı günümüz dünyasında, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve hükümeti, “Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıldönümü” adı altında, bir çok ülke yöneticilerinin katıldığı, sözde “dünya barışı” için bir organizasyonla Paris’te törenler düzenledi.

Devletin törenleri için Fransa çapınca binlerce polis, sıkı güvenlik önlemleri almıştı. Buna rağmen, anti-emperyalist anti-kapitalist siyasi kurumlar, doğasever kuruluşlar, sendikalar, Femen kadın örgütü ve çoğunluğu Afrikalı göçmenlerden oluşan evsizlerin katıldığı eylemler organize edildi. Yoğun yağan yağmura ve polisin baskısına rağmen, eylemlere binlerce insan katıldı.

Paris’te Republique (Cumhuriyet) Meydanı’nda, yağmur altında döviz ve pankartlarla, binlerce kişinin katılım gösterdiği bir miting düzenlendi. Meydana çıkan tüm yollarda polis barikat kurmuştu ve yoğun üst aramaları yaparak kitleyi baskı altına almaya çalışıyordu. Eylemde davullar ve sloganlarla devletin yöneticileri ve politikaları eleştirildi. Yapılan konuşmalarda; tüm ekonomik krizlerin sorumlusunun kapitalist zenginler olduğu; bu kapitalistlerin başka ülkelere silah pazarlayarak, savaşlar-katliamlar yaratarak insanları ve doğayı katlettikleri; kar hırsıyla işsizliği artırdıkları; kazanılmış hakları gaspettileri; insanlığın ve dünyanın yokoluşunu hızlandırdıkları anlatıldı. Bu durumdan tek kurtuluşun, sömürücülerin iktidarına son verecek tek sistem olan sosyalizm olduğu, bunun için de mücadeleyi yükseltmek gerektiği ifade edildi. Konuşmalar sık sık kapitalizme ve emperyalizme karşı sloganlarla, “Yaşasın Sosyalizm”, “Yaşasın Enternasyonalizm ve Dayanışma” sloganlarıyla desteklendi.

Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar da, öncesinde yaptıkları protesto çağrıları doğrultusunda mitinge katıldılar ve açtıkları döviz-pankart ve sloganlarla Erdoğan ve politikalarını protesto ettiler. Miting akşam saatlerinde son buldu.

Diğer taraftan Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı önünde resmi tören yapıldığı sırada, Femen üyesi üç kadın gösterici, polis kordonunu yardılar ve göğüslerinde “Barış yanlısıymış gibi görünen sahtekarlar, gerçek diktatörler” yazılı olduğu halde “Savaş suçluları hoşgeldiniz” yazılı dövizleri açmayı başardılar. Kadın göstericiler polis tarafından gözaltına alındılar.

PDD Fransa

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …