Erdoğan’ın “zafer anıtı”

Erdoğan, yeni havalimanı için “bir zafer anıtıdır” diyor. Çünkü bunu, Gezi Ayaklanması’na ve Kuzey Ormanları’nı korumak için direnenlere;  dev inşaat projelerine ekolojik, mali ve siyasi nedenlerle karşı çıkanlara, kendisinin bir zaferi olarak görüyor.

Ancak ilginçtir, “zafer” olarak gördüğü bu havalimanına, tepkilerden çekindiği için, istediği ismi veremiyor. “Zafer”in tamamlanmamış halde, uçuşa hazır olmadan, salt siyasi hedeflerle ve apar topar açıldığını gizlemek zorunda kalıyor. “Zafer”ine tanıklık etmek için, Sudan, Sırbistan, Katar, Makedonya gibi, çoğu insanın haritadaki yerini bile bilmediği ülkelerin temsilcileri geliyor; dünya siyasetinde bir ağırlığı olan ülkelerden tek bir temsilci bulunmuyor.

“Dünyanın en büyük havalimanı” olduğunu ileri sürmesine rağmen, bu da doğru değil. Çünkü Çin, şu anda dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyor. Üstelik, “İstanbul Havalimanı”ndan iki kat daha büyük; maliyeti “İstanbul Havalimanı”ndan 3’te bir oranda daha düşük; yapım süresi ise kıyaslanamayacak kadar daha kısa. Çin’deki havalimanı toplamda 15 milyar dolara maloluyor; İstanbul’dakine ise, şu ana kadar 35 milyar dolar harcandı, toplamda 50 milyar doları geçeceği öngörülüyor. Çin’deki havalimanının inşası geçen yıl başladı, 2019’da bitmesi planlanıyor; İstanbul’dakinin inşası yaklaşık 10 yıl önce başladı, 10 yıl sonra biteceği (yani 20 yıl) düşünülüyor.

Yeni havalimanının mali yükü, doğaya verdiği zarar, hava koşulları nedeniyle yılın önemli bir bölümünde uçak inmesinin mümkün olmadığı, zemin koşulları nedeniyle güvensiz olduğu, inşasında çalışan işçilerin içinde bulunduğu ağır koşullar ve iş cinayetleri gibi başlıkları, dergimizin bir önceki sayısında işlemiştik.

Dahası da var. Atatürk Havalimanı, dünyanın en iyi 3. havalimanı konumunda. Bu havalimanının yetersiz olduğu düşünülüyorsa, kargo uçaklarının buradan ayrılması; İstanbul yakınlarına salt kargo uçakları için ayrı ve basit bir havalimanı yapılması, -Atatürk Havalimanı’ndaki trafik yükünü  hafifleteceği için- yeterli olacakken, böylesi yanlış bir işe girişilmiştir.

Sonuçta 3. Havalimanı, her yönüyle sorunlu, gereksiz, güvensiz bir ucube olmaktan öteye gidemiyor. Erdoğan’ın “zafer anıtı” olarak sunduğu tablo budur ve bu tablo, AKP hükümetleri döneminin özetinden ibarettir.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …