DİSK asgari ücret oranını açıkladı

DİSK 3 Aralık günü Karaköy’de Mimarlar Odası’nda yaptığı basın toplantısında, asgari ücret oranının ne olması gerektiğini açıkladı.

Toplantıya, aralarında PDD’nin de olduğu bir çok devrimci kurum, siyasi partiler, sendikalar ve kitle örgütleri katıldı. Basın açıklamasını DİSK adına genel başkan Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, konuşmasına “Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket” sözleriyle başladı. Devamında“Asgari ücret ülkemizde çalışanların tamamını ilgilendiriyor. On milyona yakın işçi, asgari ücret civarında bir ücretle çalışmaktadır. Öte yandan asgari ücret seviyesindeki artış, genel ücret artışlarını da etkilemektedir. İşsizlik ödeneklerinden emekli aylıklarına kadar pek çok ödeme, asgari ücret düzeyinden etkilenmektedir. Ve asgari ücret pazarlığı sıradan bir pazarlık değildir. Ülkemizin en büyük en kapsamlı mücadele sürecidir” dedi. Asgari ücret tespit komisyonundaki adaletsizliğe de değinen Çerkezoğu, “AKP hükümeti kendi kurumları olan TÜİK’in asgari ücret oranı için verdiği ücret oranının bile altında, sefalet ücreti vermektedir” dedi.

Çerkezoğlu ayrıca OECD ülkeleri üzerinden bir karşılaştırma yaparak, cumhurbaşkanı ve başbakan maaşı konusunda OECD ülkeleri içinde Türkiye’nin zirvede olduğunu, asgari ücretin satınalma gücü konusunda ise Türkiye’nin ortalamanın altında kaldığını belirtti. Türkiye’de cumhurbaşkanı maaşının, asgari ücretin 25.4 katı olması, çok çarpıcı bir tablo oluşturuyor. Açıklamada, “asgari ücretin ‘geçim ücreti’ olabilmesi için ve işçilerin krize karşı korunması için, asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalıdır” dendi.

Çerkezoğlu’ndan sonra akademisyen Aziz Çelik, asgari ücretin belirlenme yöntemi, ücretler arasındaki oranlar ve asgari ücretli çalışanların sayılarını verilerle ortaya koyan, Türkiye ile diğer ülkeleri karşılaştıran bir konuşma yaptı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …