Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP’nin tutuklu yargılanan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılanması ve serbest bırakılması gerektiği yönünde karar verdi. Kararla ilgili olarak “bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yaparız” diyen Erdoğan’ın sözleri üzerine “karşı hamle” hemen geldi. Selahattin Demirtaş ile Sırrı Süreyya Önder’in hapis cezaları onaylandı. Böylece AİHM’in tahliye kararı boşa düşmüş oldu.
AİHM, Selahattin Demirtaş’ın başvurusuna ilişkin olarak 20 Kasım’da açıkladığı kararında, “tutukluluğun hukuka aykırı olduğunu” belirtmiş ve 2 yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılması gerektiğini söylemişti. Dava öncesi tutukluluk süresinin bu kadar uzun sürmesi konusunda AİHM, Demirtaş’ın TBMM’deki siyasi faaliyetlerini yürütmesine engel olduğunu, bunun da “ifade özgürlüğü ile seçilme özgürlüğüne müdahale edildiği” anlamına geldiğini ifade etmişti.
Buna rağmen AKP hükümeti, “ifade özgürlüğü ile seçilme özgürlüğü”ne bir müdahalede daha bulundu. Ve AİHM kararına uymamak için, Demirtaş’ın “tutukluluk” durumuna son verdi, cezasını onayladı.
Demirtaş, karar karşısında “Yargılandığım davalar ve isnatlar tümden çökmüştür. Siyasi rehine pozisyonum hukuken tescil edilmiş oldu” açıklamasını yaptı.
Leyla Güven’in açlık grevi
Tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine destek eylemleri yayılıyor.
Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven, 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyurmuştu. Hapishanelerdeki PKK davasından yargılanan tutsaklar da destek açlık grevi başlattı. Mersin’de HDP binasında, Leyla Güven’e destek vermek amacıyla başlatılan açlık grevine dönük devlet saldırısı ve partililerin gözaltına alınması, destek eyleminin büyümesine neden oldu.
HDP Genel Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, HDP milletvekilleri de Leyla Güven’in açlık grevine, 3 günlük açlık grevi ile destek verme kararı aldı. Buna göre, “HDP’nin 2’den fazla milletvekili çıkardığı” illerde HDP binalarında, 3 Aralık günü destek açlık grevleri başlatıldı. “HDP’nin 2 veya daha az milletvekili çıkardığı” illerin milletvekilleri ise, 4-5 Aralık günlerinde, mecliste destek açlık grevine başladı. 3. günün sonunda açlık grevleri bitirildi. Ancak bu grev sürecinde, Diyarbakır, Hakkari ve Urfa’da evlere ve parti binalarına baskınlar düzenlendi, partililer gözaltına alındı.