Karaağız Köyü’nün santrala karşı direnişi

Bursa’nın Karaağız Köyü, biyokütle enerji santraline karşı 300 gündür direnişteler. Köyün girişine “Köyüm tarım ve hayvancılıkla geçindiği için katı atık santrali istemiyoruz. Yetkililere duyurulur” yazılı pankart asan köylüler, “zehir solumak istemiyoruz” diyorlar. Ve direnişlerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

Karaağız Köyü Bursa’da bir dağ köyü. Tarım ve hayvancılıkla geçiniyor, kendi yiyeceklerini yetiştiriyorlar. Doğal yaşıyor, ilaçsız tarım yapıyor, temiz hava için şehirden gelenleri ağırlıyorlar. Köyde yüz yıllık ardıç ağaçları var. Kışın bile öylesine bol güneşli bir alan ki, enerji üretmek için biyo kütle santrali yerine güneş panelleri kullanmak mümkün. Keza köy ikinci derece sit alanı ve önemli arkeolojik kalıntılar olabileceğini düşünüyorlar.

Köye giden yol, neden katı atık santrali istemediklerini anlatan pankartlarla donatılmış. Köyün girişindeki direniş çadırında, çocuk-yaşlı bütün köylüler nöbet tutuyor. Çadırda, kendi kurdukları güneş panelinin enerjisini kullanıyorlar. Çadırın üzerinde “Nöbet kutsaldır” yazısı asılı.

Kurulacak olan santrale, Bursa genelinden atık getirileceğini ve bu santralde yakılacağını belirterek, bunun köyün insanını da, tarımını da zehirleyeceğini söylüyorlar. Zaten sınırlı olan sularını da tamamen kurutacak. Orhaneli’ne termik santral yapıldıktan sonra, köyün asmalarında artık üzüm yetişmez olmuş. Şimdi köye kurulacak santralin tahribatının daha ağır olacağını biliyorlar.

Köy halkı bugüne kadar santral inşaatında önemli geri adımlar attırmışlar. Haziran 2018’den beri sürdürdükleri direniş sırasında, santrale inşaat malzemesi taşınmasını durdurmayı başarmışlar mesela. Ağustos ayında, santral inşaatı malzemesi taşıyan tırları durdurdukları için jandarma saldırısına maruz kalmışlar. Ancak köylülerin kararlılığı sonucunda jandarma geri adım atmak zorunda kalmış ve inşaat durmuş. Ardından, santralin yapımına onaylayan “ÇED gerekli değildir” raporunu düzenleyen kurumların temsilcileri köye gelerek halkı ikna etmeye çalışmışlar. Ancak yapılan görüşmede temsilciler geri adım atmak zorunda kalmış.

Köylüler, santralin iptal edilmesi için 3 dava açmışlar. Bu davaların sonucunu beklerken direnmeye devam ediyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …