Gazi Katliamı’nın ve buna karşı gelişen görkemli direnişin 24. yılında, Gazi Mahallesi’nde yürüyüş ve anma gerçekleştirildi.
11 Mart 1995’te devlet güçleri ve kontrgerilla tarafından kahvehanelerin taranmasıyla başlayan direniş, 15 Mart’a kadar sürmüş ve tüm İstanbul’u etkisi altına almıştı. Ümraniye de eylem alanına dönüşmüş, yapılan yürüyüşe polis ateş açmıştı.
Gazi Mahallesi’nde kahvehanelerin taranmasına karşı halk sokaklara toplanmış, devrimcilerin önderliğinde barikatlar kurarak direnişe geçmişti. Direnen kitlenin üzerine polisin ateş açması sonucu 23 kişi katledilmişti. Üç gün boyunca İstanbul’un dört bir yanından kitle Gazi’ye akın ederek direnişi güçlendirmişti. Katliamdan sonra açılan göstermelik mahkemeler ise katilleri aklamıştı.
Katliamın yıldönümünde Gazi Cemevi önünde saat 11.00’de toplanan aileler, devrimciler ve Gazi emekçileri, şehit resimlerinin yer aldığı “Gazi ve Ümraniye Katliamını Unutma Unutturma” pankartının arkasında kortej oluşturarak eski PTT önüne yürüdü. Burada karanfiller bıraktı, basın açıklaması gerçekleştirdi.
Buradaki anmanın ardından tekrar kortejler oluşturarak Gazi Mezarlığı’na yürüdü. Mezarlıktaki anma, devrim ve Gazi şehitleri için saygı duruşu ile başladı.
Gazi şehidimiz Zeynep Poyraz’ın ablası Kibar Poyraz, basın açıklamasını eylemi düzenleyen kurumlar adına okudu. Açıklamada katliamın gerçekleşmesi ve sonrasında yaşanan mahkeme sürecinden bahsedilerek devletin sorumluluğuna vurgu yapıldı.
Yürüyüş ve anma boyunca “Katiller halka hesap verecek”, “Gazi’yi unutma, unutturma”, “Yaşasın Gazi direnişimiz”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Katil polis mahalleden defol”, “Gazi faşizme mezar olacak” sloganları atıldı. Yürüyüş ve anma sırasında polis caddede ve sokak aralarında yoğun bir abluka uyguladı.
Yürüyüşe ve anmaya aralarında Proleter Devrimci Duruş, Kaldıraç, ESP, Halk Cephesi, Mücadele Birliği’nin de olduğu çok sayıda devrimci-demokrat kurum ve parti katıldı.