ODTÜ’de şenlik “DEVRİM”siz olmaz!

ODTÜ’de (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) bu yıl yapılması planlanan 33. Uluslararası Bahar Şenliği’nin iptal edilmesi büyük tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine, rektörlük şenliğin yapılmasına izin vermek zorunda kaldı.

 

Rektörlüğün keyfi iptali

Her yıl Uluslararası Gençlik Topluluğu’nun (UGT) düzenlediği Uluslararası Bahar Şenliği, ODTÜ’nün önemli gelenekleri arasında yer alıyor. Dört gün süren şenlik, ODTÜ’nün ünlü “Devrim Stadyumu”nda gerçekleştiriliyor.

Ancak bu şenlik, AKP hükümetinin büyük tepkisini çekiyordu. Gerek şenliğin yapıldığı “Devrim Stadyumu”nun her şenlikte yeniden gündemleşmesi, gerekse ODTÜ’nün mücadele tarihini her defasında yeniden hatırlatması, AKP’nin istemediği bir tablo oluşturuyordu. Eğitimde her türden gericileşmenin önünü açan ve bütün muhalefet odaklarını susturmak isteyen AKP hükümeti, son iki yıldır şenliğe de müdahale etmeye başladı.

2018 yılında Ankara Valiliği, OHAL’i bahane ederek, 4 gün sürmesi gereken şenliği 1 güne indirdi. Bahar şenliği konserleri OHAL için “tehlikeli” bulunmuştu. Üstelik aynı günlerde, 12 yıldır yapılmamış olan “Koçfest”in ODTÜ içinde yapılmasına izin verilmişti. Öğrencilerin şenliği yasaktı, ama sermayenin festivaline izin çıkmıştı.

Bu yıl da rektörlük, 9 Nisan günü yaptığı açıklama ile “okulun teknik ve idari olanakları” yetersiz olduğu için şenliğin yapılmayacağını duyurdu.

Bu açıklama sadece öğrencilerin değil, ODTÜ’nün niteliğini bilen bütün kesimlerin tepkisini çekti. Sanatçılar, rektörlüğün “olanaklar” bahanesini boşa çıkarmak için, ücretsiz konser vermeyi teklif ettiler. Haluk Levent, Levent Üzümcü, Moğollar, Genco Erkal başta olmak üzere birçok sanatçı, hem ücretsiz etkinlik yapmak, hem de ses düzenine varıncaya kadar tüm gereken unsurları karşılamak istediklerini belirttiler. Keza CHP’li bazı belediyeler, şenlikler için yer ayarlayabileceklerini ve mali destek verebileceklerini söylediler.

Bu kadar büyük bir tepki ve destek oluşunca, rektörlük geri adım atarak şenliği yapacağını açıklamak zorunda kaldı. Ancak bu defa da “Devrim”siz bir şenlik dayattı. Okul kampüsü içinde, stadyum dışında bir alanı şenlik alanı olarak belirledi. Öğrenciler ise “Devrim Stadyumu” konusunda kararlılıkla ısrar ettiler. Rektörlüğün önünde nöbet eylemi ve protesto gösterileri gerçekleştirdiler.

Ve sonunda kazandılar. ODTÜ rektörlüğü, 17 Nisan günü yaptığı açıklamada, bahar şenliklerinin önceki gibi stadyumda, 24-26 Nisan tarihlerinde yapılacağını duyurmak zorunda kaldı.

 

ODTÜ’nün “Devrim” Stadyumu

Rektörlüğün dışlamaya-yok saymaya çalıştığı “Devrim Stadyumu”, ODTÜ’nün ve ODTÜ’deki mücadele tarihinin sembollerinden biridir.

1968’de Deniz Gezmiş ve arkadaşları, ODTÜ stadyumunun tribünlerine dev harflerle “DEVRİM” yazdılar. Sonrasında yazının üzerine talaş ve zift karışımı dökülerek yakıldı. Böylece yazı silinmez bir hale geldi.

Sonraki yıllarda, ’68 mücadele ruhunu sahiplenmenin bir sembolüne dönüştü bu yazı. On yılda bir yazının üzerine talaş ve zift karışımı döküldü ve tekrar yakıldı. ODTÜ’lü öğrencilerin eylemlerinin de odağı oldu. Ve bugüne kadar, hiçbir gerici yönetimin, hiçbir faşist saldırının dokunamadığı, dokunmaya cesaret edemediği bir direniş ifadesi oldu bu stadyum ve bu yazı.

ODTÜ’lü öğrenciler bir kez daha hem şenliklerine sahip çıktı, hem de DEVRİM’siz şenlik olmayacağını ilan ederek, bu yöndeki girişimi de engellemiş oldu.

Bunlara da bakabilirsiniz

“MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi” ilk toplantısını gerçekleştirdi

Ağır sömürü koşulları altında çalışmaya zorlanan mühendisler, sınıf mücadelesi içinde kendi örgütleriyle yer almak için …

Adana İHD’de Makbule Berktaş anısına toplantı yapıldı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Adana İHD’de Makbule Ana (Berktaş) anısına bir toplantı yapıldı. 13 Aralık’ta …

Suriye cezaevleri, Türkiye cezaevleri

Yandaş basında Suriye haberlerinin önemli bir kısmını Suriye cezaevleri oluşturuyor. Büyük bir “dehşet ve panik” …