Cargill işçisinin direnişi sürüyor

Sendikalaştıkları için işten atılan Cargill işçileri, direnişlerini İstanbul-Ataşehir’de Palladium Plaza önünde sürdürüyorlar. Direnişteki işçilere, DSB olarak 27 Ağustos günü bir ziyaret gerçekleştirdik.

İşten atılan 14 işçinin 9’u İstanbul’da. Direniş yerinde ilk göze çarpan ve en dikkat çeken unsur, direnişçi işçi simgesi olan işçi ve çocuk resimlerinin bulunduğu “Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor” pankartı oluyor. Yoldan geçenlerin de çoğu bu pankarta bakıyor, anlamını merak ediyor. Verilen mesaj çok net.

Konuştuğumuz işçilerden Fatih, “ileride çocuklarıma bir şey bırakmak için buradayım. Çocuklarımın geleceği için buradayım. Çocuklarım ‘baba bizim için ne yaptın’ demesinler diye buradayım” sözleriyle pankartı anlatıyor. İşe geri dönmekte kararlı olduklarını belirten işçi Fatih, bu yüzden direnişlerini Bursa-Orhangazi’den buraya taşıdıklarını söylüyor.

“Sendika yetkiyi aldı mı” sorumuza, çoğunluğu örgütlediklerini, yetki için başvurduklarını, fakat patronun bu genel merkezdeki plaza ofis işçilerini de fabrika işçisiymiş gibi göstererek Bakanlığa itiraz ettiğini, Bakanlığın da bu itirazı kabul ettiğini anlattılar. Bu hamle ile, sendikanın yetkisi düşmüş durumda.

İşçilere dayanışmanın nasıl olduğunu soruyoruz, iyi olduğunu anlatıyorlar. Türk-iş Genel Merkezi ile sendikaları Tek Gıda İş’in arası iyi olmadığı için, Türk-iş Genel Merkezi’nden destek alamadıklarını, ama Tek Gıda-iş Genel Merkez yöneticilerinin sıkça ziyarete geldiklerini belirtiyorlar. Ayrıca plazada işe giriş ve çıkışlarda, direnişi anlatan konuşmalar yaptıklarını, patronlardan korkmalarına rağmen bazı çalışanların yanlarına geldiklerini söylüyorlar.

Konuştuğumuz bir başka işçi, isminin Muharrem olduğunu, 19 yıllık işçi olduğunu belirtti. “Sendikalaşmak anayasal hak olmasına rağmen işten atıldıklarını” söyledi. “Daha önce hiç direniş yaşadınız mı” sorumuza, daha önce de bu işyerinde Hak-iş’e bağlı Öz Gıda-iş’te örgütlenme olduğunu, patronların örgütlenme yapan işçileri işten attığını anlattı. Bu direniş bir-iki ay kadar sürmüş, fakat Öz Gıda-iş sendikası direnişi satmış, sahiplenmeyip bırakıp gitmiş. Sonra da Tek Gıda-iş’te örgütlenmişler.

Bir süre daha sohbet ettikten sonra direnişlerini sahiplendiğimizi, dayanışma içinde olacağımızı belirtip ayrılıyoruz.

 

Cargill’de 500. gün etkinliği

Cargill işçileri 500. gün vesilesiyle, direnişi sürdürdükleri Cargill Genel Merkezi’nin bulunduğu Ataşehir Palladium Plaza önünde basın açıklaması yaptılar. 30 Ağustos günü yapılan basın açıklamasına PDD’nin de içinde yer aldığı çeşitli devrimci kurumlar, siyasi partiler, kitle örgütleri katıldı.

95 gündür Sakarya’da direnişte olan Selüloz-iş üyesi Saica Park işçileri, hakları verilmediği için eylemlerini sürdüren Real Market işçileri, Özsüt işçileri ve Ataşehir Belediyesi işçileri de dayanışmak amacıyla oradaydılar.

Basın açıklamasını direnişçi işçilerden Yücel Özkan okudu. Özkan “500. güne ulaşan Cargill mücadelesi, ilk başladığı günkü kararlılığı ile sürüyor ve kazanana kadar da sürmeye devam edecektir” dedi. Haklılıklarını mahkemede de kanıtladıklarını belirten Özkan, “mahkemenin verdiği işe iade kararının uygulanmasını istiyoruz. Talebimiz haksız olarak işten çıkarıldığımız fabrikada tekrar işbaşı yapmaktır. İşbaşı yapana kadar da direnişimizi sürdüreceğiz” dedi.

Basın açıklaması “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Cargill İşçisi Yalnız Değil”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Kavga Bitmedi Daha Yeni Başlıyor” sloganlarının ardından sonlandırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Doğanın, hayvanın, insanın kurtuluşu için SOSYALİZM!

“Sermaye tepeden tırnağa her gözeneğinden kan ve irin akarak doğmuştur” diyor Marks. Karşılaştığımız her olay, …

Varlık içinde yokluk çekiyoruz! Üreticiler isyanda!

Çiftçiler, küçük-üreticiler ayakta. Maliyetler artarken, ürünlerinin fiyatlarının aynı kalmasına, hatta kimi ürünlerde düşmesine isyan ediyorlar. …

“Gelirde adalet, vergide adalet” mümkün mü?

“Gelirde adalet, vergide adalet” sloganı, yaygın biçimde atılan bir slogana dönüştü. DİSK bu sloganı çeşitli …