Maltepe Belediye işçileri direndi ve kazandı

Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı. İşçiler, belediye yönetiminin 2018’de imzalanan toplu iş sözleşmesini uygulamasını ve bu talebi dile getirdikleri için işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını istiyorlardı. Grevde olan işçileri 31 Ekim günü ziyaret ettik ve Genel-iş 2 No.lu şube başkanı Yenigün Özen Dolgun’la konuştuk.

Şube Başkanı Dolgun, 2018’de imzalanan TİS haklarının verilmediğini, TİS’in uygulanması için defalarca görüşme yaptıklarını, çeşitli eylemlerle uyarılarda bulunduklarını, ama yine de TİS maddelerinin uygulanmadığını söyledi. Haklarını istedikleri için şube yöneticisi ve temsilci işçilerin de arasında bulunduğu 4 işçinin işten atıldığını, bunun üzerine direnişe geçen arkadaşların gözaltına alınması üzerine iş durdurduklarını anlattı. Böylece şu anda temizlik işçileri, fen işçileri ve park-bahçe işçileri olmak üzere, toplamda 800 işçinin grevde olduğunu, TİS maddeleri uygulanana ve işten atılan işçiler geri alınıncaya kadar grevin süreceğini belirtti.

Bu süreçte belediye yönetimi ile görüşmeler yapıldığını belirten Dolgun, “yaptığımız görüşmede asgari ücret farkı olan 270 TL seyyanen ücreti vereceklerini, işten atılan arkadaşlarımızı geri alacaklarını, çalışma saatlerini düşüreceklerini söylediler. Fakat 2019’da değil, 2020’de başlatacaklarını söylüyorlar. Bu 6 aylık bir kayıp anlamına geliyor. Ayrıca 2 ay önce de aynı teklifle gelmişlerdi. Bunu kabul etmedik. İşçilerle bir toplantı yaptık; oylama sonucu çoğunluk iradesiyle, grev eylemini sürdürme kararı aldık. İki yıldır uygulanmayan TİS taleplerimizin uygulanmasını ve 2020 değil, 2019 yılından itibaren uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Kasım 2018’de imzalanan ve bugüne kadar uygulanmayan toplu iş sözleşmesi 1400 işçiyi kapsıyor. TİS’te şu maddeler bulunuyor: Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi (45 saat çalışıyorlar); Haftalık tatilin 2 güne çıkarılması; İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti; asgari ücrete yapılan zam farkının ücretlere yansıtılması…

Genel-iş 2 No.lu şube yöneticisi Alkan Okuducu, TİS maddelerini dillendirdiği için 6 Ekim’de işten çıkarıldı, 7 Ekim’de direnişe başladı. Direnişine destek veren Genel-İş üyesi Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile işçi Gürsel Kahraman da işten atıldı. Atılan işçiler, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde oturma eylemi başlattı. Polisin direnen işçilere biber gazı ile saldırarak gözaltına alınması üzerine direniş daha da büyüdü. Gözaltından çıkan işçiler aynı yerde direnişlerini sürdürdüler. Ve direniş diğer işçilerin de katılımıyla 25 Ekim günü greve dönüştü.

Belediye ise, işçilerin taleplerini kabul etmek yerine direnişi boşa çıkartacak adımlar atmaya çalıştı. İlk olarak grevin 3. günü, belediye başkan yardımcıları ve belediyenin internet yöneticisi, sokakta çöp toplama mizanseni gerçekleştirdiler. Bu gösteri büyük tepki toplayınca sürdüremediler. Ardından direnişin 6. gününde, Maltepe Belediyesi’nin mülteci işçileri sigortasız ve günlük yevmiye ile çalıştırdığı ortaya çıktı. Grev kırıcılık için, savaştan kaçan insanları sömürmeye çalışan “sosyal demokrat” belediyenin bu tutumu da hızla teşhir edildi.

Ataşehir Belediyesi işçileri de, düzenli ödenmeyen ücretlerini protesto etmek ve Maltepe Belediyesi işçilerine destek vermek için 30 Ekim günü 1 günlük iş bırakma eylemi yaptılar.

Direniş, 2 Kasım günü, işçilerin taleplerinin büyük oranda kabul edilmesi üzerine bitirildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …