“Sarı Yelekliler”in 1. yıldönümü

Fransa’da Sarı Yelekliler’in eylemlerinin birinci yıldönümünde, kitlesel katılım ve yoğun polis şiddeti vardı.

17 Kasım 2018 tarihinde, yüksek akaryakıt fiyatları ve yoksul kesimi daha da ezen vergi reformlarına tepki olarak başlamıştı Sarı Yelekliler-Gilet Jaunes eylemleri. Önce otobanlara barikat kurulması ile başlamış, ardından kent merkezleri eylem alanlarına çevrilmişti. Hazırlanan zam ve vergi paketlerinin geri çekileceğine dair açıklamalar da kitleyi durdurmaya yetmedi. Macron’un istifası başta olmak üzere, öne sürdükleri talepler kabul edilinceye kadar eylemlere devam edeceklerini açıkladılar.

Artık her Cumartesi günü “eylem günü”ydü. Kitleler sokaklara çıkıyor, pervasızca saldıran polise karşı direniyor, saatler süren çatışmaların ardından, ertesi hafta yeniden buluşmak üzere ayrılıyorlardı. Bir yıl süren gösterilerde toplamda 11 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 1 800’ü polis olmak üzere 5 binden fazla kişi yaralandı, 13 bine yakın kişi gözaltına alındı, 3 binden fazla kişi hapse atıldı.

16 Kasım günü gerçekleşen eylemde, yine eylemlerin yasaklanması ve azgın bir polis saldırısı vardı. Polisin biber gazı kullanmasına karşılık, eylemciler yollara barikat kurdular ve çeşitli araçları ateşe verdiler. 105 kişi gözaltına alındı.

Eylemde biz de yerimizi almıştık. Sarı Yelekliler’in yıldönümü ateşi Paris’in sokaklarını harlarken, emperyalist burjuvazinin de saltanat kuşanmış yüreğine korku saldı. Her meydan, her alan, her sokak eylem alanına dönüştürüldü. Özellikle Parisli anti-kapitalist gençlik başta olmak üzere, her kesimden işçi-emekçi, yaşlısı genci, kadını çocuğu ile binlerce kişi sokaklara çıktı. Ağır yaralanmalara rağmen, eline ne geçirdiyse polisle dişe diş, geç saatlere kadar çatıştı.

Bir yıl süren bu eylemlerde, Türkiyeli ve Kürdistanlıların tutumu genel olarak olumsuzdu. Bütün ülkeyi yerinden sarsan, bizlerin de geleceği ve sosyal hakları için direnen Sarı Yelekliler’in eylemlerine, Türkiyeli ve Kürdistanlılar uzak duruyorlar.  Oysa çıkartılan yasalar, gaspedilen haklar bizi de derinden etkiliyor. Buna rağmen Türkiyeli ve Kürdistanlılardan bu eylemlere katılım tek tek kişilerin bireysel tutumlarının ötesine geçemiyor. Bugün de öyle oldu.

Kavganın uzağında duran, artık açmalı gözünü… Paris ayağa kalkarken!!!

Paris PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …