MEHMET SARAR’A ÖZGÜRLÜK !

Mehmet Sarar 26 Aralık günü Almanya’da gözaltına alındı. Türkiye’de müebbet hapis cezası bulunan Mehmet Sarar, 2011 yılından bu yana politik sığınmacı olarak Fransa’nın Paris kentinde yaşamaktadır ve Fransa’da oturum kartı vardır. Türkiye’nin İnterpol aracılığıyla Avrupa’da yaşayan Türkiyeli devrimcilerin üzerinde baskı kurma, sığınmacıları Türkiye’ye geri getirterek ağır cezalarla hapishanelerde yatırma politikası, bu defa da Mehmet Sarar’ı hedef aldı.

Almanya’nın da imzalamış olduğu Cenevre Sözleşmesi’ne göre, siyasi mülteci statüsünde bulunanlar hakkında arama bülteni çıkartılamıyor. Mehmet Sarar’ın gözaltına alınması ve tutuklanması, bu yönüyle Alman yasalarına da Cenevre Sözleşmesi’ne de aykırı bir durum. Alınan bilgiye göre, Mehmet Sarar,  Lörrach Gerichtsaal’de çıkarıldığı mahkemenin karar yetkisinin olmaması sebebiyle ikinci mahkemeye kadar Freiburg Cezaevine nakledildi.

Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalıdır!

Konuyla ilgili Avrupa’da biri “PDD Avrupa”, diğeri ise yaşadığı Fransa’daki mücadele arkadaşlarının içinde yer aldığı “Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi” tarafından basın açıklamaları yapıldı. Açıklamaları yayınlıyoruz.

* * *

Mehmet Sarar derhal serbest bırakılsın!

Fransa’da politik oturum kartı olan Mehmet (Nesimi) Sarar adlı arkadaşımız, Paris’ten Almanya üzeri İsviçre’nin Bern kentinde yaşayan eşinin yanına gitmek için bindiği aktarmalı trende, Almanya’dan geçerken Badiche istasyonunda gözaltına alındı ve Almanya’da bulunan Freiburg cezaevine götürüldü. Alman polisinin açıklamasına göre, gözaltına alınma sebebi, Türkiye’nin İnterpol araması çıkarmış olmasıydı. Önce “mahkemeye çıkartıldıktan sonra bırakılacak” açıklaması yapıldı, ancak tutuklanıp Freiburg cezaevine yollandı.

Türkiyeli devrimci-demokratları, Kürt halkını, muhalif herkesi terörist ilan eden, katliamlar yapan TC devleti, ele geçiremediği yurtseverleri, devrimcileri kriminal gösterip İnterpol’e başvurarak can güvenliklerini tehlikeye sokmaktadır. Türkiye’de müebbet hapis cezası bulunan Mehmet Sarar’ın derhal salıverilmesini gerekiyor, aksi taktirde can güvenliği tehlikeye atılmış olacaktır. Onun serbest bırakılmaması, uluslararası siyasi mülteci statüsünü de çiğneyecek, insan hakları ve güvenliğine aykırı bir durumdur. Bu yönde yaşanacak sorunlardan Alman devletinin sorumlu olacağını belirtiyor, sattığı tanklarla Kürt halkına dönük soykırımlara ortak olmaktan vazgeçmesi başta olmak üzere, TC ile her tür anlaşmayı durdurup, halklara düşman politikalar son vermeye çağırıyoruz.

Arkadaşımız Mehmet Sarar derhal salıverilmelidir!

PDD Avrupa

* * *


Almanya’da tutuklu bulunan arkadaşımız, yoldaşımız Mehmet Sarar derhal serbest bırakılsın!

26 aralık günü, tatilini geçirmek için Paris’den yola çıkan Mehmet, aynı gün Alman Polisi tarafından gözaltına alınmış ve kendisi hakkında uluslararası arama kararı olduğu gerekçe gösterilerek Freiburg Cezaevi’ne gönderilmiştir. Türkiye, zaten antidemokratik yasalarla verilmiş kararlarla cezalandırdığı Türkiyeli politik sığınmacıları Avrupa’da Interpol eliyle, baskı altında tutarak yıldırmaya çalışıyor. Hal böyleyken, Mehmet Sarar gibi, Fransa’da oturum kartı olan bir siyasi sığınmacıyı tutuklayarak, Alman Hükümeti hem Türkiye Devleti’yle işbirliği yapmakta, hem de kendisinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri çiğnemektedir. Oysaki bu sözleşmeler mültecilerin, özgür dolaşım hakkı da dahil, birçok insan hakkını garanti altına almaktadır.

Mehmet Sarar, savunduğu düşünceler yüzünden hayatının 10 yılını Türkiye cezaevlerinde geçirmiş, burada katıldığı 300 günden fazla süren açlık grevi eylemi sonuncunda Wernicke Korsakoff sendromuna yakalanmış bir politik sığınmacıdır. 2011 yılından beri Fransa’da yaşayan arkadaşımız, inşaat işçisi olarak mensup olduğu işçi sınıfı saflarında mücadeleye burada da devam etmiştir. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDKK) bünyesinde özellikle göçmenlere yönelik çalışmalar yürüten Mehmet Sarar, dün Sarı Yeleklilerle, bugün emeklilik yasasına karşı demiryolu ve metro işçileriyle, grevci öğretmenlerle yanyana sokaklarda, eylem alanlarındaydı.

Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı ve Fransa’ya geri dönmesi sağlanmalıdır!
Bu çağrımıza katılan herkesi, Mehmet Sarar’ın durumuna acilen dikkat çekmeye ve Almanya’daki tutukluluk halinin en kısa zamanda sonlandırılmasını talep etmeye davet ediyoruz.

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi – GDDK FRANSA

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …