Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

1 Şubat 1979- Abdi İpekçi öldürüldü

Milliyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni, Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı, Oral Çelik gibi faşistler tarafından düzenlenen bir suikastle öldürüldü. Devlet tarafından yönlendirilen sivil faşistler yargılanmadığı gibi, resmi görevlerle yurtdışına gönderildi.

 

16 Şubat 1969- 6. Filo eylemi ve Kanlı Pazar

Amerikan emperyalizminin Türkiye kıyılarına asker çıkarmasını, İstanbul ve Ankara’da öğrenciler protesto ettiler. Bu eylemlere devlet destekli dinciler saldırdı. “Kanlı Pazar” olarak tarihe geçen olaylar yaşandı. Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan, bıçak ve şişlerle katledildiler. ABD’nin 6. Filosu’nun protestosu ve ABD askerlerinin İstanbul’da denize dökülmesi, anti-emperyalist mücadele açısından önemli bir yere sahiptir. O günden sonra da faşizmin bu tür provokatif eylemleri sürmüş ve her defasında “Kanlı Pazar”ı akla getirmiştir. Saldırıyı örgütleyen faşist-gerici kadrolar, (İsmail Kahraman, Abdullah Gül, Bülent Arınç vb) sonrasında AKP’nin kurucuları olmuş, devletin en önemli kademelerinde görev almışlardır.

 

11 Şubat 1925- Şeyh Said isyanı

Elazığ’ın Eğil bucağı Piran köyünde başlayan ayaklanma yaklaşık iki ay sürdü. Devlet, bu ayaklanma karşısında seferberlik ilan etti. Takrir-i Sükun Kanunu çıkardı, Türkiye’deki sol muhalefeti de baskı altına aldı. Şeyh Said ve beraberindekiler, Varto yakınlarında yakalandılar ve Diyarbakır’da idam edildiler.

 

13 Şubat 1967- DİSK kuruldu

1960’lı yıllarda, yasadışı grevler ve yürüyüşler, çatışmalı direnişler, sınıf hareketinde olağanlaşmıştı artık. Bu durum, Türk-İş’in ihanetçi çizgisini zorlamaya başladı. Tabanın basıncıyla Türk-İş’e rağmen bir çok grev ve direniş örgütlendi.

Paşabahçe Şişe Cam grevi, bir dönüm noktasıdır. Grev devam ederken, Türk-iş burada örgütlü olan Kristal-iş’i bile saf dışı bırakarak grevi bitirdi. İşçiler bu kararı tanımadı ve greve devam ettiler. Lastik-iş, Maden-iş, Basın-iş ve Kristal-iş sendikaları da, Paşabahçe işçilerine destek verdi. Türk-iş bu sendikaları geçici olarak konfederasyondan ihraç etti. Bardağı taşıran son damla bu oldu.

Türk-İş’ten ihraç edilen sendikalar, yanlarına bağımsız sendikaları da alarak, 15 Temmuz 1966’da Sendikalar Arası Dayanışma Örgütü’nü (SADA) kurdular. SADA, fiilen alternatif bir konfederasyon gibi çalışmaya başladı. Bu dönemde, sınıfın devrimci partisi olmadığı için, bu devrimci çıkış, TİP (Türkiye İşçi Partisi) revizyonizminin yörüngesine sokuldu. Ve 13 Şubat 1967’de, SADA kendini feshetti, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu DİSK’i kurdular.

 

17 Şubat 1600- Giordano Bruno yakıldı

İtalya’nın Napoli şehrinde doğan Giordano Bruno, filozof, astronom, matematikçi ve yazardı. 1576 yılında kiliseye başkaldırısı yüzünden hakkında dava açıldı. Tüm işkencelere rağmen fikirlerinden vazgeçmedi. Halkı etkilememesi için ağzı bağlanan Bruno, Cempodi Flori meydanında diri diri yakılarak öldürüldü. Gericiliğin saldırısına karşı direnişin önemli bir simgesi oldu.

 

19-21 Şubat- TİKB kuruldu

1960’lı yıllarda gençlik hareketi içinde doğan devrimci bir grup, 1979 yılının 19-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdikleri bir toplantıyla Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği’ni (TİKB) kurdular. TİKB, komünist bir yeraltı örgütü ve seçkin kadrolarıyla öne çıktı. 12 Eylül yıllarında direnişin simgesi oldu.

 

19 Şubat 1972- Ulaş Bardakçı katledildi

’68 devrimci kuşağının önderlerinden Ulaş Bardakçı, Arnavutköy’de bir evde polis tarafından kuşatıldı. Ulaş, kendinden önce şehit düşen yoldaşları gibi son kurşununa dek çatışarak şehit düştü.

 

21 Şubat 1965- Malcolm X öldürüldü

Etkili konuşma yeteneğiyle büyük bir taraftar kitlesi kazanan Amerikalı, ünlü siyah Müslüman lider Hacı Malik Şahbaz (Malcolm X) Harlem’de vurularak öldürüldü.

 

21 Şubat 1934- Cesar Sandino katledildi

Nikaragualı gerilla önderi Augusto Cesar Sandino, ulusal muhafızların komutanı Somoza’nın adamları tarafından kaçırılarak öldürüldü. 1979’da Nikaragua’da iktidarı ele geçiren devrimci “Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi” (FSLN) adını bu halk kahramanından aldı.

 

23 Şubat 1918- Kızılordu kuruldu

1917’de gerçekleşen Ekim Devrimi sırasında,  kurulan “kızıl ordu” emperyalistlerin desteklediği Çarlığın ordusunu yenerek işçi sınıfının iktidarını kurdu. İkinci emperyalist savaşta sosyalist SSCB’ye saldıran Alman faşizmini de Berlin’e kadar sürmeyi başardı. Halkların faşizmden kurtuluşuna destek oldu.

 

24 Şubat 1848- Komünist Manifesto yayınlandı

Marx ve Engels tarafından kaleme alınan Komünist Manifesto, işçi sınıfının siyasal mücadelesinin nedenlerini ve hedeflerini bilimsel biçimde ortaya koyan ilk siyasal metindir. Aynı zamanda proletaryanın siyasi partisinin ilk devrimci programı olma özelliği taşır.  Farklı dillere en fazla çevrilen ve en fazla basılan bir broşürdür. 150 yıl kadar önce “Bütün Ülkelerin ışçileri, Birleşiniz” diye seslenen Komünist Manifesto, bugün de güncelliğini ve tarihsel gerçekliğini korumaktadır.

 

26 Şubat 1984- Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil öldü

İşime karım dedim, karıma Kavel diyeceğim / Ve soluğum tükenmedikçe bu doyumsuz dünyada, / Güneşe karışmadıkça etim / Kavel grevcilerinin türküsünü söyleyeceğim” şiiri başta olmak üzere işçi ve emekçilerin mücadelesine dair birçok şiiri bulunan devrimci-demokrat bir şair olarak ölümsüzleşti.

 

27 Şubat 1933- Reichstag provokasyonu

Reichstag (Alman Parlamento Binası) Naziler tarafından ateşe verildi. Faşist Hitler hükümeti, yangının bir komünist tarafından çıkarıldığını öne sürdü. Bulgaristan Komünist Partisi Genel Sekreteri George Dimitrov, bu suçlama ile tutuklandı. Dimitrov, faşizmi yargılayan ünlü savunmasını bu davada yaptı. Yürütülen uluslararası kampanya ile Dimitrov serbest bırakıldı. Yangını Van der Lubbe adında birinin üzerine attılar ve onu idam ettiler.

 

28 Şubat 2015- Yaşar Kemal öldü

Türkiye’nin en önemli yazarlarındandır. “İnce Memet” adlı eseriyle ünlenmiştir. Eserlerinde yoksulluğa ve baskıya karşı direnişi anlattığı gibi, cezaevi direnişleri dahil olmak üzere ülkedeki haksızlıklara karşı durmuş, Kürt sorununa duyarlılığı ile öne çıkmıştır.

 

Şubat ayında şehit düşen İhtilalci Komünistler

9 Şubat 1978- Atilla Acartürk

Ankara’da sivil faşistler tarafından katledildi.

17 Şubat 1996- Nurettin Demir

  1. kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul Esenler’de yapılan korsan gösteride devlet güçleriyle yaşanan çatışmada polislerce katledildi.

22 Şubat 1980- Hacı Köse

Bildiri dağıtımı sırasında HK’lıların saldırısıyla ağır şekilde yaralandı. Kaldırıldığı hastanede polislerin işkenceli sorgusunda katledildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

EDS: İşçiye, emekliye düşman bir ekonomi programı!

Emekliler Dayanışma Sendikası’nın devletin ekonomik programına karşı yaptığı basın açıklamasını yayınlıyoruz. * * * Basına …

Polonez direnişi kazandı

6 aydır Çatalca’da bulunan fabrika önünde direnişte olan Polonez işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine …

Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok! KAZANACAĞIMIZ KOSKOCA BİR DÜNYA VAR!

Yeni bir yıla daha ne yazık ki, savaşla, krizle, açlıkla giriyoruz. 2024 yılının son ayında …