Berkin Elvan’ı “suçlu” ilan etmek

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 69 gün yaşam mücadelesi veren Berkin Elvan’ın katledilmesine ilişkin dava, 5 Şubat’ta görüldü. Mahkeme, skandal bir karara imza atarak, Berkin’i “tali kusurlu” buldu.

Jandarma raporu, Berkin’i öldüren polisleri değil de Berkin’i suçlu ilan etmek istedi. Rapora göre Berkin, “barışçıl gösteri yapmayan” bir grubun bulunduğu yerde yaralandı. Eylemciler “saldırgan grup” olarak ilan edildi, polisin müdahalesi ise “yasal mevzuata uygun” diyerek aklandı. Raporun büyük bölümü, sanığın kusurunun tespiti ile uğraşmak yerine, Berkin Elvan’ın eylemci grupla birlikte hareket edip etmediği, hastanede üzerinden çıkan torpillerin durumu gibi konulara yoğunlaşmıştı. Ve Berkin’in “kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği” için “tali kusurlu” olduğu ileri sürülüyordu.

Daha önce görüntülerden Berkin’i hedef aldığı görülen polis Fatih Dalgalı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı ve olayın meydana gelmesinde “asli kusurlu” olduğu belirtildi. Ayrıca o gün oradan görevli olan polislerden 2’sinin FETÖ firarisi olduğunu belirtildi.

Davanın soruşturma aşamasında, dosyaya Ulusal Kriminal Büro’nun TOMA görüntüleri üzerinden hazırladığı bilirkişi raporu girmişti. Bu rapor, jandarma raporunun aksine, Berkin’in, göstericiler sokak arasına dağıldıktan, ortam sakinleştikten sonra vurulduğunu tespit ediyordu.

Mahkeme heyetinin duruşma tarihini Berkin’in vurulduğu tarih olan 11 Mart’a ertelemek istenmesine itiraz edildi ve mahkeme 18 Mart’a ertelendi.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …