Grup Yorum üyelerinin Ölüm Orucu sürüyor

Grup Yorum üyelerinin ölüm orucunu sürdürdükleri eve, 11 Mart günü polis tarafından baskın düzenlendi. Sabaha karşı yapılan baskınla Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, Küçük Armutlu’daki evden alınarak hastaneye götürüldü. Hastanede birkaç gün zorla tutulan Bölek ve Gökçek, tedaviyi kabul etmedikleri için evlerine geri döndüler.

Bölek ve Gökçek, Grup Yorum’un faaliyetlerinin engellenmesi, Grup Yorum’a yaşam hakkı tanınmaması nedeniyle Ölüm Orucu eylemini sürdürüyorlar. Hiçbir hukuki dayanağı olmadan İdil Kültür Merkezi sürekli basılıyor, içerideki malzemeler kırılıyor, grubun konserleri yasaklanıyor, üyeleri tutuklanıyor, haklarında davalar açılıyor. Bu baskıların son bulması için, Ölüm Orucu eylemine başlamışlardı.

Eylemler kritik eşiğe geldiği halde, devlet yetkilileriyle yapılan görüşmelerden sonuç alınamıyor; halen “önce Ölüm Orucu’nu bıraksınlar” baskısı devam ediyor.

Diğer taraftan Mustafa Koçak da 12 Mart günü, Ölüm Orucu’nun 255. gününde ailesi ve avukatlarına haber verilmeden, İzmir Aliağa Hapishanesi kampüsündeki Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada Koçak’a zorla müdahale işkencesi uygulandı. Mustafa Koçak, adil yargılanma talebiyle Ölüm Orucu’nu sürdürüyordu. Koçak’ın ailesi de, çocuklarının sesini duyurmak için protesto eylemleri gerçekleştirdiler. Bu eylemlerin çoğunda, Koçak’ın ailesi polis saldırısına maruz kaldı ve gözaltına alındı.

 

Dayanışma eylemleri

Bu eylemlerle dayanışmak ve haklı taleplerini desteklemek amacıyla kurulan “Grup Yorum ve Tutsaklarla Dayanışma” destek eylemlerini sürdürüyor.

PDD’nin de bileşeni olduğu “Tutsaklarla Dayanışma”, 27 Şubat günü basın toplantısı düzenledi. Beyoğlu Aynalı geçit salonunda yapılan açıklamaya devrimci-demokrat kurumlar, sağlık kuruluşları, İHD, ÇHD ve Helin Bölek’in annesi  katıldı. Toplantıda, Grup Yorum’un kurulduğu günden bugüne sürekli baskı, tutuklamalar ve gözaltılar yaşadığı, ancak 2015 yılından itibaren Yorum üyelerine yaşam hakkı bile tanınmadığı vurgulandı.

“Grup Yorum ve Tutsaklarla Dayanışma”nın çağrısıyla,28 Şubat günü Kadıköy Süreyya Operası önünde destek eylemi yapıldı.

Eylem öncesinde, polis alanı geniş bir şekilde ablukaya alarak keyfi biçimde GBT kontrolü yaptı. Polisin bütün baskı ve tacizine rağmen toplanan kitle, “Yaşamı savunuyoruz, Grup Yorum ve tutsakların talepleri kabul edilsin” pankartını açarak eyleme başladı. Eylemde “Grup Yorum halktır, susturulamaz”, “Türküler susmaz” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda eylemin talepleri anlatıldı ve bu taleplerin kabul edilmesi istendi.

Eylem sırasında kitleyi çembere alan polis, aralarında Helin Bölek’in annesi ve İbrahim Gökçek’in babasının da olduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Eti Krom işçileri direniyor

Elazığ-Alacakaya’da bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, düşük ücretler ve ağır …

Hatay’da Evvel Temmuz Festivali başladı

Antakya-Samandağ’da Evvel Temmuz Festivali başladı. 11-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festivalde PDD olarak stan açtık. …

İEB’den NATO zirvesine karşı eylem

NATO’nun 75. yılı için ABD’de toplanan zirveyi protesto etmek amacıyla İşçi Emekçi Birliği İstanbul Dolmabahçe …