Sarkuysan’da koronavirüse karşı iş durdurma eylemi

Gebze-Darıca’da bulunan Sarkuysan fabrikasında birkaç gün önce bir işçide Kovid-19 testi pozitif çıktı. Aynı süreçte, işyerinden 3 kişinin daha koronavirüs şüphesi ile hastanede tedavisi başladı. İki işçinin ise evde karantinaya alındığı öğrenildi.

Birleşik metal-iş sendikasında örgütlü olan işçiler, gelen bu haberler üzerine iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 13. Maddesi, işçilere bu tür durumlarda “çalışmaktan kaçınma hakkı” veriyor.  Yasa şöyle diyor:

“Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda, işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.”

Bu koşullarda 1 Nisan günü 15.00-23.00 vardiyasında çalışan işçiler, iş bırakarak otopark alanında toplandılar. Ancak Sarkuysan patronu, işçileri çalışmaya zorlamak için şu mesajı gönderdi:

“Tüm ülkeleri olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan ve pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs salgınının, işten kaynaklanan bir tehlike olarak değerlendirilmesi doğru değildir. Bu nedenle işyerinde virüsle karşı karşıya kalındığından hareketle işi bırakmanın, çalışmamanın hukuken kabul edilemeyeceğini, aksi davranışta bulunanlarla ilgili olarak hukuki yollara başvurulacağı hususunu üzülerek paylaşmak isteriz.”

Tehdide rağmen işçiler iş bırakma eylemini gerçekleştirdiler.

Sarkuysan savunma, otomotiv, kimya, inşaat, ısıtma sektörlerinde kullanılmak üzere güneş enerjisinden motor sistemlerine kadar geniş bir alanda ve metal sektöründe üretim yapan büyük bir fabrika. Patron ilk günden itibaren “üretim sürecek” tutumunu göstermiş. İşçilerde salgın nedeniyle belli bir tedirginlik olmakla birlikte, bugüne kadar işten atılma korkusuyla bunu çok fazla öne çıkarmamışlar. Patronun ilk günden itibaren bazı önlemler alması da (mesela ekmekler poşetlenmiş) onları durduran bir etki yaratmış. Ancak 6 kişinin birden hastalanmış olması, işçilerin tutumunu değiştirdi. Yüzlerce kişinin çalıştığı iş ortamında alınan birkaç önlem, hastalığın yayılmasını önlemek için yeterli değildi çünkü.

İş durdurma başlatan işçiler, “zenginin can güvenliği var, bizim yok” diyerek, kendilerini 14 gün karantina altına alacaklarını, bu sürenin de ücretli izin sayılmasını istediklerini belirten dilekçelerini fabrika yönetimine verdiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …