Ölüm Orucu’ndaki Mustafa Koçak yaşamını yitirdi

28 yaşındaki Mustafa Koçak, Ölüm Orucu’nun 297. gününde yaşamını yitirdi. İzmir-Şakran 1 No.lu F Tipi Cezaevinde bulunan Mustafa Koçak, adil yargılanma talebiyle Ölüm Orucu’na başlamıştı. 297 gün süren “adalet” savaşımının sonunda, Mustafa Koçak ölümsüzlüğe yürüdü.

 

Gün gün ölüme yaklaştı

28 yaşındaki Mustafa, Esenyurt’ta yaşayan yoksul bir ailenin dört çocuğundan biriydi. Aile bütçesine katkı sağlamak için çocukluğundan itibaren manav çıraklığından seyyar kahvaltı tezgahtarlığına kadar çok çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalmıştı.

“Adil yargılanma” talebiyle başladığı Ölüm Orucu’nun 254. günündeyken cezaevinde zorla müdahale edilerek hastaneye kaldırıldı. Zorla müdahale işkencesine rağmen Ölüm Orucu’nu sürdürmeye devam etti. Ve gün gün eriyen bedeni ile, “adalet” talebini sürdürdü. Mustafa’nın sesini duyurmak için ailesinin gerçekleştirdiği eylemler ise polisin saldırısına maruz kalmış, anne ve babası defalarca gözaltına alınmıştı.

Mustafa’nın kardeşi Ayşe Koçak, dün akşam sosyal medya hesabından kardeşi ile yaptığı telefon görüşmesini paylaşarak, sağlık durumunun iyi olmadığını belirtmişti. Koçak, kardeşiyle telefon görüşmesini tamamlayamadıklarını ifade ederek, kardeşinin telefonda nefes alamadığını ve konuşamadığını söylediğini aktarmıştı.

Haftada iki gün 10 dakika kardeşinin sesini duyabildiklerini belirten Ayşe Koçak, “Artık onu da duyamıyoruz. Biz ailesi olarak cezaevini arıyoruz fakat bize ve avukatlarına bilgi vermeyeceklerini söylüyorlar. Mustafa bizim kardeşimiz ailemiz.” demişti. Ayşe Koçak, “yeter artık” diyerek Mustafa’ya ses olunmasını istemişti.

 

İtirafçı ifadesiyle ağırlaştırılmış müebbet

Mustafa Koçak, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde 31 Mart 2015 tarihinde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın makam odasında öldürülmesi olayı ile ilgili 23 Eylül 2017 tarihinde gözaltına alındı. 12 gün gözaltında kalan Koçak, 4 Ekim 2017 tarihinde tutuklandı. Koçak’a, savcı Kiraz’ın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol’a “silah temin etmek” ve “anayasal düzeni bozmak” suçlamalarından 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

“Gizli tanık” ifadesiyle tek celsede müebbet hapis cezası verilen Koçak, “Adil yargılanma” için tutuklu bulunduğu cezaevinde açlık grevine başladı. Açlık grevini 90’ıncı gününde ölüm orucuna çevirdi. Koçak’ın yargılandığı dosya ise halen Yargıtay’da.

Avukatı Ayşegül Çağatay bu sabah yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

“Mustafa, işkenceden ve cezadan kurtulmak amacıyla gerçekdışı beyanda bulunan 2 iftiracı tanığın beyanına dayanılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Başından sonuna dek işkencelerle, hukuksuzluklarla örülen yargılama neticesinde verilen bu karara karşı 90 gün önce sürdürdüğü açlık grevi direnişini ölüm orucuna çevirmişti. Sağlığı hapishane koşullarında kalmasına uygun olmadığı ve 5 gün boyunca zorla müdahale işkencesine maruz bırakıldığı halde Yargıtay tahliyesi hakkında ivedi bir karar vermeyerek dosyayı bekletti. Mustafa’nın gün gün ölüme yürüyüşünü izlediler. Mustafa’yı kaybettik fakat bugün hala ölüm oruçları devam ediyor, avukatlar Ebru Timtik 113, Aytaç Ünsal 82; Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek 312, Didem Akman ve Özgür Karakaya 62 gündür ölüm orucunda. Günler korkunç bir hızla ilerliyor, direnişçilerin zamanları daralıyor…”

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …