1 Mayıs’ta her koşul altında eylemler, gözaltılar

1 Mayıs’ta salgına ve devletin yasaklamalarına rağmen 1 Mayıs eylemleri sürdü. Her koşul altında 1 Mayıs’ı kutlama kararlılığı, 1 Mayıs’a damgasını vurdu.

İstanbul ve İzmir’de 1 Mayıs eylemini yapmak isteyenlere polis saldırıları oldu. İstanbul’da DİSK binasından Taksim’e yürümek isteyen DİSK yöneticilerine saldıran polis, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile birlikte 25 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar bir müddet sonra serbest bırakıldı.

Elmadağ’dan Taksim’e yürümek isteyen ve pankart açan 2 Mücadele Birliği okuru, 4 Halkevi üyesi, 2 İşçi Temsilciler Konseyi-Emeğin gücü üyesi, sloganlarla yürüyüşe geçtikten bir süre polis saldırısıyla gözaltına alındılar.

ESP, SGDF, Mücadele Birliği, DÖB, Devrimci Parti ve Dev-Güç üyeleri de Mecidiyeköy Cevahir önünden Taksim’e yürümek istediler. Grubun önü bir müddet sonra polis saldırısıyla kesildi ve eylemciler gözaltına alındı.

İki Halk Cephesi üyesi ise pankart açmalarından kısa bir süre sonra gözaltına alındı.

Kadıköy’de İnşaat-İş, DDSB ve Umut-Sen üyeleri Kadıköy’de rıhtıma yürüdüler. Bir müddet slogan atan gruba da polis saldırısı oldu ve gözaltına alındılar.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’na yürümek isteyen Halkevi üyelerine polis saldırısı oldu. Ankara’da Halkevi üyeleri İstanbul’da yaşanan gözaltıları protesto etmek için madenci anıtı önünde açıklama yaptı.

DİSK’in önünde polis tarafından parçalanan 1 Mayıs çelengiyle CHP, HDP ve TİP’li milletvekilleri Taksim’de anma yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir’de işyerlerinde belediye işçileri ve itfaiyeciler, hastanelerde sağlık emekçileri 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdiler.

Dersim’de Dersim Emek ve Demokrasi Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. Devrimci kurumlar, sendikalar ve parti üyeleri ile yapılan kutlamada “Yaşasın 1 Mayıs! Bıji yek gulan”, “AKP’ye teslim olmayacağız” sloganları atıldı. Eylemde okunan ortak açıklamada “Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenler… 2020 yılının 1 Mayısı’nda her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız” denildi. Kutlama atılan sloganların ardından sona erdi.

İzmir’de Çiğli, Karabağlar, Güzelbahçe, Çiğli ilçelerinde belediye işçileri 1 Mayıs kutlamalarını şantiyelerde yaptı.

Çorum’da Emek ve Demokrasi Platformu Kardeş Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında işçilerin ve emekçilerin bu dönemdeki taleplerine değinildi.  Eylemde “Parasız sağlık, parasız eğitim”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

Konya’da KESK Şubeler Platformu Eğitim Sen şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada Covid 19 salgını sürecindeki taleplere değinilerek, işçilerin ve emekçilerin birlikte taleplerini kabul ettirebileceği vurgulandı.

Çanakkale’de 1 Mayıs kutlaması saat 13.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Açıklamayı kurumlar adına DİSK Genel İş Şube başkanı yaptı. Açıklamada salgın sürecinde zorunlu çalışma alanları dışında tüm işçilerin ve emekçilerin ücretli izne çıkartılması talebi dile getirildi.

Artvin Hopa’da Hopalılar kortej oluşturarak Hopa meydanına yürüdü. Kurumlar adına yapılan açıklamada “Güzel günleri mücadelemizle kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın devrim ve sosyalizm” denildi.

Elazığ,Batman, Lüleburgaz, Siirt, Urfa, Kars’da, temsili katılımlarla 1 Mayıs açıklamaları yapıldı. Bursa’da liman işçileri işyerlerinde 1 Mayıs programlarını gerçekleştirdiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …