Her koşulda 1 Mayıs’ı kutlamak, sokakları tutuşturmak…

Her 1 Mayıs yaklaştığında heyecan ve coşkuyu da beraberinde getirir. 2020 1 Mayıs’ta da aynı coşkuyu yaşadık. Fakat bu yılki 1 Mayıs salgın nedeniyle diğer 1 Mayıslardan farklı olacaktı. Sağlık yüzünden kitlesel eylemler yapılmayacaktı.

1 Mayıs’ın birleşik örgütlenmesi gündeme geç alındı, ortak çalışmalara geç başlandı. “Salgında 1 Mayıs olur mu, nasılsa kitlesel sokak eylemleri yapılamayacak” düşüncesi ile hareket ediliyordu.

Kurumsal olarak ilk biz gündemimize aldık ve diğer kurumlara önerilerle gittik. Haliyle yoğun bir tempo bizi bekliyordu. Önce yaygın ajitasyon propaganda faaliyetlerine başladık. Sticker ve afişlerimizi merkezi yerlere emekçi semtlere ve işçi havzalarına yaptık. Son bir haftada ise büyük boy ozalit ve pankartlarımızı astık. Kitlelere her koşulda 1 Mayıs’ı kutlayacağımızı sözlü-yazılı duyurmuş olduk. Ayrıca ortak belirlenen eylemlerde yerimizi aldık.

Salgın kitlesel sokak eylemleri yapılmasına sağlık yüzünden engeldi. Fakat dar eylem biçimlerine ve olabildiğine yaygın ajitasyon-propaganda faaliyetine engel bir durum söz değildi. Buna karşın bu biçimlerin de yeterince değerlendirildiği söylenemez. Tek olumlu yönü, bu 1 Mayıs’ın diğer 1 Mayıs’lara göre daha fazla işyeri, işçi havzası odaklı olmasıydı. Bu da önemlidir.

Sokağa çıkma yasağına rağmen bazı semtlerde ortak sokak eylemi örgütleme  çabamız oldu. Bunlardan biri de İkitelli semtiydi. Görüştüğümüz kurumlar “iyi olur değerlendirelim” dediler. Fakat son gün kimisi katılmayacağını söyledi, kimisi de “olursa katılırız” diyerek kendi dışına attı. Böyle olunca öğle saatlerinde eylem yapılamadı. Akşam saat 9’daki buluşmada ise herhangi bir hareketlilik olmayınca, sokağa indik ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla eylemi başlattık. 1 Mayıs marşını söyledik. Balkonlardan pencerelerden marşa ve slogana eşlik edenler oldu. Alkış ve sloganlar da bir süre daha devam ettikten sonra eylemi sonlandırdık.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …