HDP’nin 5 belediyesine daha kayyum atandı

AKP hükümetinin, HDP’nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı belediyeleri gaspetme saldırısı, salgın sürecinde de devam ediyor. Salgını bir fırsat olarak gören AKP hükümeti, son olarak Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine 15 Mayıs’ta kayyum atandığını duyurdu ve belediye binalarını polisler ablukaya aldı. Belediye eşbaşkanlarının evlerine baskın düzenlendi ve gözaltına alındılar. Baskınlar sırasında girilen evlerin camları ve kapıları kırıldı.

Son kayyum saldırısı ile birlikte, 19 Ağustos 2019’dan bugüne, 3’ü büyükşehir, 4’ü il, 32’si ilçe, 6’sı belde belediyesi olmak üzere toplam 45 belediyenin belediye eş başkanları görevden uzaklaştırılmış ve yerlerine AKP kadroları tayin edilmiştir. Seçimler sonrasında HDP’li belediyelerin 6’sına, çeşitli gerekçelerle mazbata verilmemişti. Toplamda HDP’nin 51 belediyesi gaspedilmiş oldu.

Bu süreçte 28 belediye eşbaşkanı tutuklandı, halen 21’inin tutukluluğu devam ediyor.

Kayyum saldırısına karşı HDP İstanbul, Dersim, Urfa’da basın açıklamaları yaptı. Açıklamalarda, kayyumların seçme ve seçilme hakkına darbe olduğu, salgın sürecinde bile tekçi rejimin saldırılarını sürdürdüğü, ama Kürt halkına boyun eğdiremeyeceği söylendi. 16 ve 17 Mayıs’ta da Diyarbakır, Adana, Hatay, Aydın, Şırnak, Iğdır, Kars, Siirt’te de eylemler yapıldı.

Seçim ile belediyeleri kazanamayan AKP hükümeti, kayyum darbesiyle ele geçirme saldırısını sürdürüyor. Salgın koşullarında da bu saldırılar durmadı. Kitlelerin bir kısmının eve kapandığı, mücadele içinde “safları sıklaştırın” sloganının “mesafeyi artırın”a dönüştürüldüğü bir ortamda, AKP kendi saldırganlığını büyütme rahatlığını yaşıyor. Ancak artan siyasi ve ekonomik baskılar, çok daha güçlü bir mücadelenin dinamiklerini oluşturuyor.

 

İstanbul’da kayyum protestosu

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, HDP’li 5 belediyeye kayyum atanmasını ve 22 Mayıs sabahı Diyarbakır merkezli Roza Kadın Derneği’ne yönelik ev baskınlarını protesto etmek için Beşiktaş’ta eylem yaptı.

22 Mayıs’ta saat 18.00’da Beşiktaş İskele Meydanı’nda yapılan eylemde “Demokraside ısrar ediyoruz! Kayyum’a hayır” yazılı pankart açıldı. Eylemde “Kayyumlar gidecek biz kalacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Yapılan basın açıklamasında kayyum saldırılarının darbe olduğu, nasıl askeri darbelere karşı durulduysa sivil darbelere karşı da durulacağı belirtildi ve mücadelenin devam edeceği söylendi.

Açıklamaya aralarında Proleter Devrimci Duruş’un da olduğu kurumlar önlükleriyle katıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …