Gezi Ayaklanması 7 yaşında

Gezi (Haziran) Ayaklanması’nın 7. yılı, yapılan eylemlerle selamladı. İstanbul, Ankara, Samsun, İzmir’de basın açıklamaları yapıldı.

İstanbul’daki eylem İstiklal Caddesi Mis Sokak’ta saat 19.00’da gerçekleştirildi. Polis Taksim Meydanı’nı ve Gezi Parkı’nı bariyerlerle bir gün öncesinden, sokağa çıkma yasağı sürerken kapattı. 1 Haziran günü de eylem öncesinde İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklara polis yığınağı gerçekleştirdi.

Mis Sokak içinde Taksim Dayanışması imzalı “Hayat ancak Gezi’ye sığar” yazılı pankartın açılmasıyla eylem başladı. İlk olarak Gezi’de şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi ve “Her yer Taksim her yer direniş”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. Gezi Direnişi sırasında ölenlerin adları tek tek haykırılırken, kitle “Yaşıyor” diyerek cevap verdi. Sonrasında Taksim Dayanışması adına hazırlanmış olan metin okundu. Eylem, atılan sloganlarla son buldu.

Ankara’da Kızılay Meydanı’nda Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde yapılan eylem öncesi, polis pankart ve flamaları bahane ederek kitleye saldırdı ve 21 kişi gözaltına alındı. Gözaltı saldırısına rağmen devrimci kurumlar, Ethem Sarısülük’ün ailesi ve avukatları eylemi gerçekleştirdi.

 

İkitelli’de Gezi eylemi 

1 Haziran günü İkitelli-Atatürk Mahallesi’nde yürüyüş yolunda bir araya gelen kitle, Gezi direnişini hatırlattı, şehitleri andı ve devletin katliamını protesto etti.

Eylem, Gezi direnişiyle simgeleşen “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Gezi Şehitleri Ölümsüzdür” sloganlarıyla başladı. Gezi şehitleri şahsında devrim şehitleri için yapılan saygı duruşundan sonra eylemin amacını anlatan basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında Gezi’de şehit düşenler anıldı, Gezi’nin her zaman sahiplenileceği vurgulandı. Gezi direnişi devletin faşist baskılarına, sömürüye bir tepkinin sokağa yansımasıydı. Devlet baskısının bugün de artarak devam ettiğine, HDP’li belediyelere atanan kayyumlara, Hrant Dink’in ailesine gelen tehditlere dikkat çekildi. Açıklamada Amerika’daki kitlelerin eylemi de selamlandı. Yaşanan ekonomik-siyasi krize salgın krizinin de eklendiği, burjuvazinin ekonomik krizin ve salgının faturasını işçi emekçilere yıkmaya çalıştığı belirtildi. Konuşmanın sonunda, saldırılara karşı Gezi ruhuyla mücadele çağrısı yapıldı. Eylem atılan sloganlarla sonlandırıldı.

Eylemi, Proleter Devrimci Duruş, BDSP, HDP, Halkevleri, Devrimci Parti, EMEP ve D.Y. Özgürlük birlikte örgütledi.

* * *

Gezi Direnişi, bugün hala devletin en büyük korkusudur. 31 Mayıs günü yaşanan çatışmaların devamında, 1 Haziran günü, polislerin arkalarına bile bakmadan kaçarak Taksim Meydanı’nı terketmeleri ile, ülkede yeni bir “bahar” başlamıştı. Taksim’de yüzbinlerce insanın kazandığı zafer, ülkenin dört bir yanında yankı bulmuş, devletin baskı ve terörüne rağmen, gaz bombalarına, plastik mermilere, tomalardan sıkılan tazyikli sulara, polis coplarına rağmen, 15 gün boyunca özgürlük ve zafer türküleri söylenmişti.

Bugün, hak gasplarının böylesine arttığı, açlığın ve işsizliğin bu kadar büyüdüğü, sömürüye duyulan öfkenin giderek yükseldiği, kitlelerin “nefes alamaz” hale geldiği koşullarda, yeni bir Gezi Direnişi kitlelerin en büyük özlemi, devletin ise en büyük korkusu olmaya devam ediyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

Polonez işçisi: “Çöp değil işçiyiz!”

Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçileri direniyor. Patronun baskısına, polisin saldırısına rağmen …

Yılmaz Güney mezarı başında anıldı

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i, ölümünün 40. yıldönümünde Paris’te mezarı başında andık. Yılmaz Güney 9 Eylül …

12 Eylül ve devrimci tavır 

Bugüne dek 12 Eylül’ün gerçekleşme nedenleri olarak birçok faktör sıralandı. Başta ABD olmak üzere emperyalizmin …