Mardin’de bir mağarada toplu mezar bulundu

Mardin Dargeçit’te, Gülbiş Mezrası’nda bir mağarada toplu mezar bulundu. Savcılık incelemesinde mağarada 40 kafatası tespit edildi. İHD Mardin Şube Başkanı, gözaltında kaybedilen kişilere ait olabileceğini belirtti.

Mezarları, babası 1993 yılında gözaltında kaybedilen İrfan Yakut buldu. Yakut, savcılık ile birlikte İHD’ye de başvuru yaparak bölgede inceleme yapılması için çağırdı. Ancak savcılık, Dargeçit JİTEM davasındaki kayıp kişilere ait olması ihtimali yüksek olan toplu mezara ilişkin, gizlilik kararı çıkardı ve İHD’lilerin alana girmesine izin vermedi. Mezarda bulunan kemik ve kafataslarına ilişkin DNA incelemesi yapılacak.

Özellikle ’90’lı yıllarda, Kürt kentlerinde sayısız insan gözaltında kaybedildi. Bir gün evlerinden ya da yoldan alındılar, beyaz toroslara bindirildiler ve onlardan bir daha haber alınamadı. İşkence ile katledildikleri düşünülen bu insanların cenazeleri bile bulunamadı. Şimdi dağda taşta toplu mezarlar bulunuyor; ve onlarca yılın ardından, insanlar en azından kayıplarının bir mezarı olması için uğraşıyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …