Fransa’da sağlık çalışanlarının genel grevi

Fransa’da sağlık çalışanları, sağlık sisteminin düzeltilmesi, kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması gibi yaşamsal talepleri için, 16 Haziran salı günü Genel Grev ve eylem yapacaklarını açıkladılar.

Sağlık emekçilerinin acil talepleri üzerine, birkaç haftadır toplantılar düzenleyen, devlet hastanelerinde örgütlü işçi ve emekçi sendikaları CGT, FO, SUD, UNSAL, yaptıkları basın açıklaması ile kararlarını kamuoyuna duyurdular.

16 Haziran günü yapılacak grev ve eylemlerdeki talepler şöyle;

-Hastanelerin hasta kapasitelerinin, hizmet ve yoğun bakım ünitelerinin düzenlenmesi, genişletilmesi çalışmalarının, bütçe kısıtlamaları nedeniyle iptal edilmesinden vazgeçilmesi,

-Çalışanların ücretlerinin artırılması,

-Kamu hizmetlerinde dönüşüm yasalarının derhal yürürlükten kaldırılması ve geçici sözleşmelerle çalışan emekçilerin kalıcı olarak işe alınması ve yeni işçi sözleşmelerinin oluşturulması,

-Tüm işten çıkarılmaların ve farklı servislerde çalışanların tasarruf adına iş koşullarının ortaklaştırılmasının durdurulması, her işkolunun etik yapısının korunması,

-Kemer sıkma politikalarına son verilmesi,

-Kamu hizmetlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için finansal desteklerin sağlanması.

Macron hükümeti, her yıl 14 Temmuz’da Champ Elysees’te, milli bayramı nedeniyle geleneksel olarak düzenlenen askeri geçit törenine, bu yıl sağlık emekçilerini de katmak istedi. Pandemi günlerindeki çalışmalarından dolayı kameralar karşısında sağlıkçılara madalyalar vererek ödüllendirmeyi planladı. Ancak sağlık emekçileri, “askeri geçit töreninde işlerinin olmadığını” belirterek Macron’un davetini reddettiler.

Son 15 yılda 69 bin yoğun bakım ünitesinin kapatıldığı, son 8 yıl içinde 100 bin sağlık personelinin işten çıkarıldığı bir süreçte ve pandemi dönemindeki olumsuz koşullara, sağlık çalışanlarının kendi hayatlarının hiçe sayarak yaptıkları çalışmalara rağmen, hükümetin sunmuş olduğu bütçe paketi son derece yetersiz. Bu paketin, kamu hastaneleri, huzurevleri ve özel sağlık kuruluşlarında çalışanların ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil. Ve sağlık çalışanları zaten çok zor olan çalışma koşullarının da sürdürülmeye çalışıldığını söylüyorlar.

Bu koşullarda, sağlık emekçileri ve sendikaları olarak hükümetin sağlık politikalarını protesto etmek için 16 Haziran günü ulusal çapta bir genel grev çağrısı yaptılar. Ve sağlık işkolu başta olmak üzere tüm işkollarındaki sorunlara çözüm aramak, devlete baskı oluşturmak için, mücadeleyi yükseltmeye, sokaklara çağırdılar.

Bu çağrı üzerine, 16 Haziran günü Fransa’nın birçok kentinde eylem ve yürüyüşler gerçekleştirildi. Paris’te Sağlık Bakanlığının önünde toplanan kitle, Invalides Meydanı’na yürüdü. Polisin biber gazıyla saldırdığı eylemde, kitle araçlarla barikatlar kurarak direndi. Emniyet Müdürlüğü, Paris’teki eylemde 32 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

PDD Paris

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …