15-16 Haziran’ın 50. yıldönümü eylemlere kutlandı

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50. yılında İstanbul’un bir çok ilçesinde ve birçok başka şehirde eylemler yapıldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 15-16 Haziran’ın 50. yılında Kadıköy Rıhtım’da eylem yaptı. 16 Haziran Saat 19.30’da “Savaş, salgın ve sömürü düzeninize karşı gücümüz birliğimizden gelir” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Direne direne kazanacağız”, “Genel grev genel direniş”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında 15-16 Haziran 1970’de yaşanan direnişin bugüne ışık tuttuğu söylendi. Bugünkü süreçte de sistemin saldırılarının arttığı ve hak gasplarının yoğunlaştığı belirtilirken, her türlü saldırıya 15-16 Haziran’daki gibi karşı konulacağı açıklandı. Açıklama sloganlarla sona erdi. Proleter Devrimci Duruş, ESP, Mücadele Birliği, BDSP, SEP, Kaldıraç eyleme dövizleriyle katıldı.

 

İkitelli’de 15-16 Haziran eylemi

15 Haziran günü İkitelli Atatürk Mahallesi yürüyüş yolunda bir araya gelen kitle şanlı 15-16 Haziran direnişini kutladı.

Eylem, işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından basın açıklaması okundu. Okunan  basın açıklamasında, 15-16 Haziran direnişinin işçi emekçilerin yükselen mücadelesi üzerine geliştiği; burjuvazinin isteği üzerine dönemin hükümetinin, yasa düzenlemesiyle işçi ve emekçilerin yükselişini engellemeye çalıştığı; getirilen yasal düzenlemede işçi sınıfının sendikal örgütlenme hakkının gasp edilmek istendiği; buna karşılık işçi sınıfının şalterleri indirerek, militan sokak eylemleriyle haklarına, sendikasına sahip çıktığı belirtildi.

Basın açıklamasında ayrıca AKP yönetiminin kıdem tazminatını gaspetme tasarısına dikkat çekildi ve kıdem tazminatının gaspına izin verilmeyeceği vurgulandı. Son günlerde devrimci demokrat gazetecilerin gözaltına alınması, HDP’li milletvekillerinin vekilliğinin düşürülmesi kınandı.

Eylem “Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz”, “Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği”, “Kıdem Hakkımız Gaspedilemez”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganları ile sonlandırıldı. Eylemi PDD, BDSP, HDP, DP, DİP, ESP ve D.Y. Özgürlük birlikte örgütledi.

 

DİSK’ten 15-16 Haziran eylemi

15-16 Haziran işçi direnişinin 50. yılında 15 Haziran’da saat 12.30’da DİSK, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda eylem yaptı.

Direniş günlerinde 3 işçinin katledildiği yerde DİSK imzalı “15-16 Haziran’ın 50. Yılında Yeni Bir Toplumsal Düzen” pankartının açıldığı eylem saygı duruşuyla başladı. Ardından 15-16 Haziran direnişinde yer alan bir işçi anılarını anlattı. O dönem Kavel’de çalışan bir işçi şiir okudu. Son olarak DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı. Çerkezoğlu direnişin hala günümüze ışık tuttuğunu ve derslerle dolu olduğunu belirtti. Kıdem tazminatına saldırıların yeniden gündeme getirildiğine değindi ve kıdem tazminatına saldırı olduğu anda tüm güçleriyle karşı koyacaklarını açıkladı.

Eylemde ‘Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. DİSK korosunun dinletisiyle biten eyleme DİSK’in yanı sıra Proleter Devrimci Duruş, ESP, Mücadele Birliği, SEP döviz, önlük ve flamalarıyla katıldı.

Ayrıca 15-16 Haziran’ın yıldönümünde İzmir, Ankara, Kocaeli-Gebze ve İstanbul’un Alibeyköy, Kartal, Tuzla, Sefaköy, Sarıgazi bölgelerinde de eylemler yapıldı. Gebze’deki eyleme saldıran polis 13 BDSP’liyi gözaltına aldı. Türk-İş sendikalarının oluşturduğu İİSŞP de 16 Haziran’da Bakırköy meydanında eylem yaparak 15-16 Haziran’ı kutladı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …