2 Temmuz’da Madımak katliamı lanetlendi

Sivas katliamı, 27. yılında Sivas’ta, Ankara’da, İstanbul’da ve birçok kentte lanetlendi.

Bu yıl koronavirüs salgını, 2 Temmuz anmalarının da olması gerektiği gibi yapılmasına engel oldu. Her yıl tüm illerden Sivas’a giderek öfkesini haykıran, dinci-gericiliğe meydan okuyan kitlenin, bu yıl gitmesi günler öncesinden yasaklandı. Diğer kentlerde de eylemlere katılım sınırlı kaldı.

2 Temmuz 1993’te, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nde kalan sanatçı ve aydınlar dinci gericiliğin saldırısına uğramışlardı. Cuma namazının ardından önce kentte bulunan kültür merkezinin önünde toplanan gerici-şeriatçı kitle, devrimcilerin direnişi ile püskürtüldüler. Ardından aydın ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli’ne giden gerici çete, oteli ateşe verdi ve aralarında Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin, Asım Bezirci, Metin Altıok, Behçet Aysan’ın da bulunduğu 33 kişinin yanarak ölmesini çığlıklar atarak, tekbir getirerek seyretti.

Seyreden sadece otelin önündeki kitle değildi. Katliam, devletin gözü önünde, otelden arayan aydınların yardım çağrılarını görmezden gelen hükümetin bilgisi dahilinde gerçekleştirilmişti. Sivas belediye başkanından, olayın hiçbir aşamasında ortada görünmeyen asker-polisine kadar, devlet bu katliamın ortağıydı. Sonrasında, katliamın gerçekleştiği otelin “kebap salonu” yapılması, yine devletin ortak olduğu bir suçtu. Ve büyük mücadeleler sonucunda, Madımak Oteli bir müzeye dönüştürüldü.

Bugün katliamın yıldönümünde yapılan eylemlerde, “Adalet istiyoruz” talebi öne çıktı. Ve kitleler, katliamın hesabının sorulacağını haykırdı.

Sivas’ta yapılan eylemde Alevi kurumları katliamda yaşamını yitiren canları andılar. Saat 10’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde toplandılar. Buradan Madımak Oteli’ne kadar, sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi. Otelin önünde saygı duruşuyla başlayan anmada yapılan konuşmalarda, 27 yıl boyunca, katliamın aydınlatılması için devletin tek bir adım bile atmadığı belirtildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …