KYK bursları: Verirken dirhemle, alırken faizle

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından öğrencilere verilen kredi ve burslar salgın bahanesiyle kesintiye uğratıldı. Öğrenciler açısından büyük bir önem taşıyan bu kredi ve bursları verirken dirhemle veren KYK, geri ödemeler için ise yüksek faizler uyguluyor.

 

KYK burs ve kredileri kesilen öğrencilerden eylem

KYK tarafından öğrencilere verilmesi gereken burs ve kredilerin salgın döneminde ödenmemesi üzerine, üniversite öğrencileri eylem yaptılar. 13 Temmuz günü Fatih’te bulunan KYK önünde biraraya gelen öğrenciler, “Bizi borç batağına sürükleyenler servetlerine servet katıp, jakuzilerinde halka ahkam kesiyorlar” dedi. Hiç bir açıklama yapılmadan kredi ve burslarının kesilmesi üzerine, KYK il binası önünde banka kartlarını yere atarak protesto eylemi gerçekleştirdiklerini de hatırlatan öğrenciler, burs ve kredilerini istediler.

Protestonun ardından bir açıklama yapmak zorunda kalan KYK ise suçu teknolojiye attı; “YÖKSİS üzerindeki eğitim bilgileri güncel olmayan öğrencilerimize burs-kredi ödemesi yapılmamıştır” dedi.

KYK borcunu ödeyemeyen milyonlarca öğrenci

Üniversite eğitimi sürerken KYK’nın burs ve kredilerine büyük ihtiyaç duyan öğrenciler, üniversite bittikten sonra da büyük bir borç batağı ile karşı karşıya kalıyorlar. Üniversiteyi bitirir bitirmez iş bulmanın artık imkansız hale geldiği bugünkü koşullarda, öğrencilerin borçları faizlerle katlanarak büyüyor; sonuçta ödenemez hale geliyor.

Eylül 2019 itibariyle, KYK borçlarını ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmış, 280 bin üniversite mezunu hakkında ise yasal işlem başlatılmıştı. Mezun olur olmaz iş bulabilenlerin ücretlerine haciz konulması, iş bulamayanların banka hesaplarının bloke edilmesi, yeni mezun gençleri, daha hayata başladıkları anda çok ağır bir tablo ile karşı karşıya bırakmaktadır. Koronavirüs salgını döneminde, bu borçlar da, borçları ödeme koşulları da daha fazla ağırlaşmıştır.

Bu koşullarda KYK borçlusu öğrenciler, 13 Haziran günü Cengiz Holding önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler. Milyonlarca öğrenci ödeme güçlüğü çekerken, Cengiz Holding’in 422 milyon liralık vergi borcunun silinmesine tepki gösterdiler. Altunizade’deki Holding binasının önünde biraraya gelen üniversite öğrencileri, “Cengiz Holding’in borçları değil, KYK borçları silinsin” pankartı açtılar. Sloganlarla başlayan basın açıklamasına polis müdahale etti, bir öğrenci gözaltına alındı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …