Kadıköy’de kıdem tazminatının gaspına karşı eylem

Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu, kıdem tazminatının gaspına ve güvencesiz çalışmanın dayatılmasına karşı, 25 Temmuz günü basın açıklaması yaptı.

PDD’nin de bileşeni olduğu platform, Kadıköy’de gerçekleştirilen eylemde, “Kıdem tazminatının gaspına, güvencesiz çalışmaya karşı birleşelim, mücadele edelim” yazılı pankart açtı. Eylemde sık sık “Kıdem hakkımız gaspedilemez”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Genel grev genel direniş”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada, sermaye sınıfının salgını fırsata çevirerek işçi ve emekçilere saldırılarını artırdığı, salgına rağmen fabrika ve işletmelerde işçilerin uzun saatler dipdibe çalıştırıldığı, salgınla beraber ekonomik krizin giderek derinleştiği, krizin faturasının işçi ve emekçilere yıkılmaya çalışıldığı belirtildi. Açıklamada, “Kıdem tazminatımızı gaspetmeye çalışıyorlar, ücretsiz izin yasallaştırılıyor, hafta tatilimiz ‘telafi’ ya da ‘denkleştirme’ adına yokediliyor, ‘istihdam kalkanı’ adı altında 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri çalışanlar için sözleşmeli çalışma düzenlemesi yasallaştırılıyor ve bu kesimlerin kıdem ve emeklilik haklarına ulaşması hakkı kaldırılıyor” denildi. Ve “genel grev genel direniş şiarıyla birliklerimizi kuralım, mücadele edelim” çağrısı yapıldı. Atılan sloganlar ve marşlar eşliğinde çekilen halayların ardından, basın açıklaması bitirildi.

Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu, kıdem tazminatına ilişkin bir dizi çalışma yürüttü. Bu eyleme hazırlık aşaması olarak, İstanbul’un metrobüs duraklarına ve işçilerin geçiş güzergahlarına, kıdem tazminatı gaspına ve güvencesiz, esnek çalışma dayatmalarına karşı mücadele çağrılı bildiri dağıtımı yapıldı. Yine aynı içerikli pankartlar, merkezi noktalara asıldı. 11 Temmuz günü Bakırköy, Beşiktaş ve Kartal’da parklarda forumlar düzenlendi. Eşzamanlı olarak yapılan forumlara, çeşitli işkollarından işçiler katıldı. Forumlar oldukça canlı geçti, çeşitli tartışmalar yaşandı. Katılanların neredeyse hepsi söz alıp, düşüncelerini aktardı. Bazı işçiler, işkolu sorunlarını anlattılar. Özellikle inşaat işçileri, oldukça kötü ve ağır koşullarda çalıştıklarını ifade ettiler ve kıdem haklarının olmadığını belirttiler. Söz alan işçilerin çoğu, sendikacıların pasif tutumunu eleştirdiler ve genel grev taleplerini dillendirdiler. Yine bazı işçiler, savunmada kalmayıp, cepheden mücadele yürütmek gerektiğini söylediler. Kıdem hakkı olmayan iş alanlarındaki (başta inşaat ve tarım olmak üzere) mücadelenin gerekliliğine vurgu yapıldı. Kıdem tazminatını korumak ve daha fazla haklar elde etmek için, işyerleri temelinde örgütlenmek ve mücadeleyi yükseltmek çağrısıyla forumlar sonlandırıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Yenidoğan çetesi” ve sağlıkta özelleştirme

Sağlıkta özelleştirmenin en korkunç yönlerinden biriyle yüzleştik geçtiğimiz günlerde. Yeni doğan bebeklerin, sadece ve sadece …

Öğretmen mülakatları emek gaspıdır

Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim’de mülakat sonuçlarını açıkladı. Bir “müjde” olarak ise 20 bin sözleşmeli …

“ZAFER ne zaman gelecek bilmiyorum. Ama geleceğini biliyorum…”      

1800’lü yılların ilk yarısında, dünya, işçi direnişleri ve halk isyanlarıyla alev topu gibiydi. Bu ülkeler …