Çanakkale’deki Dardanel Ton fabrikasında çalışan işçilere “Kapalı Devre Çalışma Sistemi” dayatılması protesto edildi. Covid 19 sürecinde işçilerin hayatından ziyade karlarını düşünen patronlar, sömürünün düzeyini arttırmak için her yolu deniyor. Dardanel Ton fabrikasında çalışan ve virüs kapan işçileri yurtlarda karantinaya alan patron ve devlet kurumları, salgının sorumluluğunu işçilerin üzerine yıkmanın hesaplarını en başından beri yapıyorlardı. Sokağa çıkma yasaklarında dahi işçilerin fabrikalarda çalıştırılması sürdürülmüştü.
Dardanel’den sonra Zorlu Holding’in fabrikalarında çalışan 19 işçinin Covid-19’dan öldüğü ve gizlendiği de ortaya çıktı. Bu sistemin patronların azami kar hırsını güvence altına almak için çalıştığı defalarca kez kanıtlanırken, işçilerin hayatının ise bu karı güvence altına almak için hiçe sayıldığı görüldü. En vahşi koşullarda dahi işçilerin sömürülmesinin önünde hiçbir önlem alınmaması bir yana, bunu meşrulaştıracak yasalar ve genelgeler her gün yayınlanmaya devam ediyor.
Dardanel’in İstanbul Sarıyer Tarabya’daki Genel Merkezi önünde 8 Ağustos’ta bir araya gelen Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, OTİS sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çalışanları, Emek ve Adalet Platformu, Yaşar Usta Emek Portalı ortak bir basın açıklaması yaptı. Saat 16.00’da başlayan eylemde “Dardanel işçisi yalnız değildir”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Katılımcılar adına yapılan açıklamalarda Covid sürecindeki sömürünün boyutlarına değinilirken Kapalı Devre Sistemi’nin kölelik kampı olduğuna vurgu yapıldı. Patronların son dönemlerde yaptıkları açıklamalarla bu durumu meşrulaştırmak ve kabullendirmek için uğraştıkları vurgulanırken, işçilerin ve emekçilerin bu duruma izin vermeyeceği belirtildi. Dardanel patronundan sonra, Zorlu Holding’in de yaptığı açıklamalarla bu kampı genişletmek istediği söylenirken, fabrikalarda, işyerlerinde hiçbir güvenlik ve salgın önlemi alınmadan çalıştırılan işçilerin ölüme terk edildiği de eklendi. Eylem kurumlar adına yapılan ortak açıklamayla son buldu.
Diğer taraftan, DİSK de hem Dardanel işçileri için, hem de koronavirüs nedeniyle peşpeşe ölen ama üretimin durdurulmadığı Vestel fabrikasının işçileri için basın açıklaması yaptı. “İşçilerin hayatı değerlidir” sloganıyla yapılan açıklamada, koronavirüs koşullarında işçi sömürüsünün yoğunlaştırılması protesto edildi.