Artvin’de HES’lere karşı mücadele

Artvin’in Şavşat ilçesinde, eski Artvin valisi Selahattin Akyurt’a ait şirketin kurmaya çalıştığı HES (Hidro Elektrik Santrali), köylülerin direnişi ile karşılandı.

Eski valinin Akyurt Enerji Üretim AŞ adlı şirketi, 28 köyün içme ve sulama suyunun karşılandığı Hanlı Deresi üzerine “Hanlı Regülatörü ve HES” kurmaya çalışıyor. HES projesi, Çadır Dağı’nın eteklerinde, 2 bin 800 rakımda bulunan Karagöl’den yeraltı ve yerüstü sularından beslenerek gelen suların üzerinde kuruluyor. 20’si Şavşat, 8’i Ardanuç ilçesine bağlı 28 köy bu projeden doğrudan etkileniyor; sulama ve içme suları tahrip oluyor.

Buna karşılık, 28 köyün muhtarları, dernekleri ve köy sakinleri, Kireçli Köyü’nde biraraya geldi. 12 Ağustos’tan buyana HES’le ilgili çalışmaları takip eden köylüler, ormanlık alanda ağaç kesiminin yapıldığını görerek tepki gösterdiler. Yüzlerce yıldır Karagöl’ün sularını kullanan, bu sularla beslenen köylüler, HES sonrasında bu suların kesileceğini biliyorlar. Yapılan toplantıların ardından köylüler, 15 Ağustos günü Kireçli Köyü’nde geniş katılımlı basın açıklaması yaptılar. Köylüler ÇED raporunun iptal edilmesini istiyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

Bir “eylem adamı” Talat Sürer– 8 Mart 2020

“Her ölüm erken ölümdür” der şair. Bir yoldaşın ölümü ise hep erkendir. Hele ki, hayal ettiği …

Bu cennet, bu cehennem, BU MEMLEKET BİZİM!

Nazım Hikmet’in “Dört nala gelip Uzakasya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan / bu …

pdd-arka-logo-1

Yerel yönetimler üzerine- III

Yerel yönetimlerin ortaya çıkışından günümüze kadar gelişim sürecini, tarihsel evrimi içinde önceki sayılarımızda işlemiştik. Yazımızın …