Ebru Timtik ölüm orucunda yaşamını yitirdi

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu avukatı Ebru Timtik, adil yargılama talebiyle başladığı ölüm orucunun 238. gününde ölümsüzleşti. Zorla kaldırıldığı Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’nde, 27 Ağustos günü hayatını kaybeden Timtik’in cenazesi Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. 28 Ağustos günü saat 13’te ilk anma Taksim-İstiklal Caddesi’ndeki Baro’nun önünde gerçekleştirildi. Devlet, Ebru’nun cenazesinin Baro’nun önüne getirilmesini engellemek için cenazeyi kaçırdı. Adli Tıp önünde bekleyen ve cenazenin kaçırılmasını engellemek isteyen kitleye de saldırdı.

Yüzlerce avukatın da içinde olduğu kitle Baro’nun önünde toplandı. Ebru Timtik’in büyük bir fotoğrafı, baro binasının üzerine asıldı. Ebru için yapılan konuşmalar, öfkeli sloganlarla destekleniyordu. Bu arada polis, kitlenin bulunduğu alanı daraltmak için “yolu kapatıyorsunuz” diye müdahale etmeye çalışınca, “Katil devlet hesap verecek” sloganı patladı. Bu slogandan sonra, polis bir daha “yolu kapatıyorsunuz, buradan çekilin” diyemedi.

Baronun önündeki anmanın ardından, kitle araçlarla Gazi Cemevi’ne gitti. Burada da devletin baskısı ilk andan itibaren kendini gösterdi. Cemevinin dört bir yanı polis barikatlarıyla çevrilmişti. Araçlarla gelen kitlenin ana cadde üzerinde inerek Cemevine yürümesine izin vermedi polis. Buna rağmen insanlar araçlardan inmeye başlayınca, polis “ben sizi buradan yürütmem”, “ben bu caddeden gitmenize izin vermem” diye bağırmaya başladı. Ama insanlar indi, araçla Cemevi arasındaki kısa yolu sloganlarla ve kortej halinde yürüdü. Cemevi’nin bulunduğu sokağın başında polis kitleyi durdurdu ve etrafını sardı. Ancak kitlenin kararlı duruşu sonrasında, bu barikatın açılıp içeriye girişlere izin vermek zorunda kaldılar.

Cemevi’nde konuşmalar ve sloganlarla Ebru’nun cenaze töreni gerçekleştirildi. Sonra, vasiyeti üzerine Gazi Mezarlığı’na, annesinin yanına gömülmek üzere araca bindirildi. Kitle yürüyüş için kortej oluşturmaktayken, devlet bir taraftan biber gazı ve plastik mermi ile kitleyi dağıtmaya çalıştı, diğer taraftan cenaze aracını kaçırdı. Bir anda Cemevi’nin etrafı gaz ile doldu. Polis basın mensuplarına da saldırarak görüntü almalarını engellemek istedi.

Mezarlık da polis tarafından ablukaya alınmıştı. Cenazeye katılımı engellemek için, mezarlığa giden yoldaki insanların üzerine de gaz sıkıldı, plastik mermi ve gaz bombası atıldı. Polisin engellemesine rağmen yüzlerce kişi ara sokaklardan Gazi mezarlığına ulaştı. Avukat Ebru Timtik’in cenazesi, vasiyetine uygun olarak, kadın meslektaşlarının omuzunda taşınarak sloganlar eşliğinde defnedildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …