Gülsuyu-Gülensu mahallesinde kentsel dönüşüm toplantısı

Maltepe’nin Gülsuyu-Gülensu Mahallesi’nde, 30 Ağustos günü kentsel dönüşüm ile ilgili toplantı düzenlendi. Toplantı, halkın beklentileri karşılamaktan uzaktı. Gülensu Gülsuyu Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Kültür Derneği, toplantının neden yetersiz olduğunu şöyle açıkladı:

Kentsel dönüşüm uygulama planı yapılırken, önce hakların belirlenmesi konusunda etüt yapılması gerekiyor. İnsanlar plana baktıklarında ilkin haklarını ve çıkarlarını arıyorlar. Haklar belirlenmiş olsaydı, komisyon hakların uygulanıp uygulanmadığını denetleme görevini önüne koyardı. Ama görüyoruz ki, “çizilmiş plan”a hakları koymaya çalışıyorlar. Bu konuda ne kadar başarılı oldukları tartışmalıdır. Belediye, planda mahalle yararına 16 maddede ısrarcı olduğunu iddia etse de, mevzuat gereği uygulanabilirliği olmadığı için İBB tarafından iptal edildi. Yapılacağı konusunda kesin hüküm bulunmayan plan notları, halka “müjde” diye sunuldu. Bu komisyon başarısız olmuş ve meşruluğunu yitirmiştir.

Maltepe Belediyesi, mahalleye sırtını dönmüş, paslanmış, kemikleşmiş dar bir gruptur. Bundan sonraki süreçte dernek olarak mahalle halkı olarak talebimiz; şeffaf ve hesap verebilir, başarı veya başarısızlıkları açık yüreklilikle ifade edecek yeni bir komisyon oluşmasıdır. Bunun için mahalle, yöre dernekleri ve her türlü örgütlü veya örgütsüz kişilerin yeraldığı, geniş katılımlı, dinamik bir çalışmanın yapılması konusunda kararlıyız. Sürekli sürecin dışında bırakılan kesimlerin, mahallenin çıkarları için birlik olması gerekir. Aksi taktirde mahallenin çıkarlarını, kendi küçük çıkarları için satan değersiz kişiler çıkacaktır.

Komisyonun oluşması durumunda 2 tip sorun vardır: Teknik eğitim sorunu ve birlik sorunu. Mahallemizde yaşayacak mıyız yoksa herkes kendi başının çaresine mi bakacak. Temel sorun budur. Biz kimsenin tek başına kalmasından yana değiliz. Birlikten ve herkesin haklarını sonuna kadar savunmaktan yanayız. Tek tek bireylerin çıkarlarına karşılık, mahallenin ortak çıkarlarının yanındayız.

* * *

Gülsuyu-Gülensu Mahallesi, iki yönüyle devletin her zaman hedefi olmuş bir mahalledir. Birincisi, mahalle yoksul-emekçi halkın gecekondu bölgesi olarak kurulmuştu ve kurulduğu günden itibaren, devrimci-demokrat yapısıyla İstanbul’un öne çıkan bölgelerinden birisi oldu. Devlet bu devrimci dinamikleri yokedebilmek için, mahalleyi sürekli saldırı altında tuttu. Bu, kimi zaman polis operasyonları oldu, kimi zaman uyuşturucu çeteleri.

Diğer taraftan mahalle, İstanbul’da rantı en yüksek bölgelerden birisidir. Kurulduğu dönemde şehir dışında kalan, boş araziydi. Bugün ise arkası orman, önü deniz ve adalar manzaralı bu bölge, yıllardır inşaat tekellerinin iştahını kabartıyor.

Devlet bu bölgeyi “rantsal dönüşüm”e sokarak lüks siteler kurmak istiyor. Böylece hem rantsal değeri çok yüksek bir alanda inşaat tekellerine kar sağlayacak, hem de bu sitelere yerleşme gücü olmayan emekçi halkı mahalleden sürmüş olacak. Bu çaba, bugüne kadar mahallenin verdiği mücadele ile durduruldu.

Bölgede yaklaşık 35 bin kişi yaşıyor ve 7 bin bina bulunuyor. Mahalle halkının talebi “yerinde dönüşüm”. Maltepe Belediyesi bu yönde zorlandı. Oy kaygısı taşıyan belediye, her seferinde büyük sözler verdi, ama yerine getirmedi. 2015 yılında belediye bünyesinde kurulan komisyon, bugüne kadar somut bir adım atamadı. Görünen o ki, son yapılan toplantı da mahalle halkını ikna edecek bir çözüm üretebilmiş değil.

Bunlara da bakabilirsiniz

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.