Ermenek’te maden işçileri direniyor

Ermenek’te Cenne Maden Ocağı’ndaki işçiler, ödenmeyen ücret ve tazminatları için 31 Ağustos günü direnişe başladılar. Bir hafta sonra, aynı patrona bağlı Seba Madencilik’teki işçiler de direnişe geçti. Cenne ocağında bir yıldır, Seba’da ise 7 aydır işçiler ücretlerini alamıyorlar.

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi Abdullah Büber, direnişe başladıktan sonra patronla görüştüklerini, ancak patronun “gidin çalışın, kömürü çıkarın, ödeyeceğim” dediğini anlatıyor.

Ermenek’te işçilerin tazminatlarının ödenmemesi, ücretlerinin gaspedilmesi bir “gelenek”! Bu küçük kentte maden ocaklarının kurulduğu ilk günden buyana, patronlar büyük bir pervasızlıkla işçilerin haklarını gaspediyor. Bugünkü maden işçilerinin babaları da, dedeleri de aynı saldırıdan nasibini almış. Çünkü işçiler örgütsüz, bilinçsiz ve “sahipsiz”! Şimdi işçiler bu “kaderi” değiştirmek için mücadele ediyorlar.

Cenne ve Seba maden işçileri ücret ve tazminatları için daha önceki senelerde defalarca eylemler yaptılar. Geçtiğimiz yıl 31 Ekim’de 80 işçi 4 ay ödenmeyen ücretlerini alabilmek için direniş başlattı. İşçilere 2 aylık ücretleri ödenince direniş bitirildi, ancak çalışma saatleri 6 saat 15 dakikadan 8 saate çıkarıldı. Şubat ayında yine bir eylem gerçekleştirdiler. 40-45 kişilik bir grup, ücretlerini aldılar ama tazminatsız işten atıldılar. Son olarak 13 aydır ödenmeyen ücretleri için, 31 Ağustos’ta yeniden direnişe başladılar. Mahkeme süreci de işçilerin haklarını korumuyor. İcra için geldiklerinde, patron kömür satışını Seba üzerinden gerçekleştiriyor, Cenne ocağında üretim devam etmiyormuş gibi yapıyor.

İşçiler bugüne kadar ocak girişinde ve kent meydanında çeşitli eylemler gerçekleştirdiler. Valilik önünde yapmak istedikleri eylem ise polis engeline takıldı. Madenciler, talepleri karşılanıncaya kadar direneceklerini söylüyorlar. Ermenek madencileri, Soma madencileri ile birlikte 12 Ekim günü Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını duyurdular.

Öte yandan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Çanakkale Yenice’de de ücretleri ödenmeyen maden işçilerinin direnişe hazırlandığını duyurdu.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …