Systemair işçileri işlerine geri dönmek istiyor

Sendikalaştıkları için ücretsiz izine çıkarılan Systemair HSK işçileri, 27 Ekim günü İstanbul Gayrettepe de bulunan şirketin genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme PDD, Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu ve devrimci demokrat kurumlar katıldı.

İşçiler adına Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu basın açıklamasını okudu.

Gebze Dilovası’nda bulunan İsveç sermayeli Systemair HSK Havalandırma ve Endüstri Sanayi fabrikasında çalışan işçiler, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler konusundaki tepkileri üzerinden, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendiler. Sendika, fabrikada çoğunluğu sağladı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı yetki tespitiyle bu çoğunluk resmileşti. Ancak patron, sendika ile masaya oturmak istemediği için, 46 işçiyi ücretsiz izne çıkardı. Bunun üzerine işçiler, 19 Ekim günü fabrika önünde direnişe geçtiler. Ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlarını pencereden el sallayarak selamlayan iki işçi de tazminatsız işten atıldı.

Aslında hem işçilerin sendikaya üye olma hakkı, hem de ücretsiz iznin işçinin onayına bağlı olması, bugüne kadar büyük direnişler sonucunda elde edilmiş ve yasalara geçirilmiş bir haktı. Ancak koronavirüs salgınını bahane eden devlet, işçilerin ücretsiz izne karar verme hakkını gaspetti; ve patronun keyfiyetine tabi hale getirdi. Systemair fabrikasında da sendikalaşma hakkını gaspetmenin aracı olarak ücretsiz izin saldırısı gündeme getirildi. Bu koşullarda işçiler, işten atılan ve ücretsiz izine çıkarılan arkadaşları sendikalı olarak işe geri dönene kadar direnişlerini sürdüreceklerini duyurdular.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …