Bimeks işçileri haklarını istiyor

Bimeks’in kapanan mağazalarından işten çıkarılan işçiler, tazminatları ve maaşlarını alamadıkları için eylem yapıyorlar.

Bimeks, 1990 yılında Mehmet Murat Akgiray ve Ahmet Vedat Akgiray kardeşler tarafından kurulmuştu. 2013 yılında Electro World ve Darty’nin Türkiye temsilcilğini satın alarak büyümeye devam etti. 2015 yılında Türkiye’nin en büyük 100 şirketi ve organize perakendede ilk 5 şirketi içine girmişti. Ancak bu arada 2014 yılından itibaren işten çıkarmalara, işçilerin ücretlerini kısmen ödemeye ya da hiç ödememeye başladı. Bu süreçte, işçilere mobing uygulayarak istifaya zorlama da yaygın biçimde kullanıldı. 2018 yılında ise mağazalar tamamen kapandı ve 1500 işçi işten çıkarıldı.

İşten çıkarılan işçiler açtıkları davaları kazandılar. Ancak şirketin üzerinde malvarlığı bulunmadığı için haklarını alamıyorlar ve hukuki yoldan bir kazanım elde edemiyorlar. Çünkü 2016-2020 yılları arasındaki süreçte Bimeks elindeki tüm malvarlığını elden çıkarıyor, satış gösteriyor. İşçileri mağazalardaki malların da çeşitli yöntemlerle kaçırıldığını anlatıyorlar. Haczedilecek mal olmadığı için, alacakların tahsili aşamasına gelinemiyor.

Haklarını almak isteyen işçiler, Akgiray kardeşlerin öğretim üyesi olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi önünde eylemler gerçekleştiriyorlar. İşçiler, “hem bizim haklarımızın üzerine çöküyorlar hem de akademik kariyerlerine devam edebiliyorlar” sözleriyle tepki gösteriyorlar. Eylül ayından bu yana eylemlerini sürdüren işçiler, bugüne kadar çeşitli defalar eylem sırasında gözaltına alındılar. İşçilerin kararlı direnişi sürüyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …