Metal işçisine polis saldırısı

24 Kasım günü Gebze’de toplanıp Ankara’ya yürümek isteyen metal işçilerine polis saldırdı, 110 işçiyi gözaltına aldı.

Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları işin işten atılan, ücretsiz izine çıkarılan Özer Elektrik, Systemair HSK ve Baldur işçileri, hakları için Ankara’ya yürümek istedi. Yürüyüş kararının duyrulmasının hemen ardından Kocaeli Valiliği 22 Kasım günü koronavirüs salgınını bahane ederek kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etti. İşçiler, bu yasağı tanımayacaklarını ve Ankara’ya yürümekte kararlı olduklarını belirterek, 24 Kasım günü Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No.lu Şube önünde toplandılar. İşçiler, “Sendikalaşma hakkı istiyoruz” pankartıyla sloganlarla eylemi başlattılar.

Bunun üzerine polis işçileri ablukaya aldı. Polis barikatını zorlayan işçilere polis saldırdı ve çok sayıda işçiyi gözaltına aldı. Ankara’ya yürümekte kararlı olduklarını belirten işçiler, saat 15.00-16.00 vardiyasındaki işçilerin gelmesini beklediklerini duyurarak oturma eylemi başlattılar. Bu süreçte sık sık konuşma yapan sendika genel başkanı Adnan Serdaroğlu, müdahale olursa fabrikalarda iş durduracaklarını söyledi. Oturma eylemi yapanlara saldıran polis, aralarında sendika yöneticilerinin ve dayanışma için gelenlerin de bulunduğu toplam 110 işçiyi gözaltına aldı.

Saldırının ardından Birleşik Metal-İş sendikası, örgütlü olduğu bütün fabrikalarda gözaltıları protesto eden basın açıklamaları yaptı. Gözaltına alınan bütün sendika yöneticileri ve işçiler, akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

 

Metal işçileriyle dayanışma eylemi

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun çağrısıyla, metal işçileriyle dayanışma eylemi yapıldı.

İşçilere saldırının gerçekleştiği günün akşamı Kadıköy Süreyya Operası önünde dayanışma eylemi yapıldı. Eylemde “Metal işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada metal işçilerine dönük polis saldırısı protesto edildi, birleşik mücadelenin ve dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yapıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …