Direnen Sinbo işçilerine ziyaret gerçekleştirdik

Sinbo işçileri, patronun “ücretsiz izin” saldırısına karşı direniyorlar. TOMİS (Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası) üyesi olan işçiler, sendikalı oldukları için patronun ücretsiz izin dayatmasına, işten çıkarmalara, kölelik yasalarına ve saldırılara karşı direnişe başladılar.

İşçilerden Hüsne Kuralay, Kardelen Çelik, Ferdi Çolak, Dilben Türker ve Tamer Yılmaz, 18 Kasım günü Sinbo fabrikasının önünde direniş çadırı kurdular. İşçiler yaptıkları açıklamada şunları söylüyorlar: “Sinbo’da yasalara aykırı çalışma koşulları uzun süredir var. Sendikamızın bir dizi müdahalesiyle kısmi düzeltmeler yapan Sinbo yönetimi, pandemiyi fırsata çevirerek, eskisinden daha ağır dayatmaları hayata geçirdi. İşçilerin gece vardiyası dahil günde 12 saat çalıştırılması, bazı servis araçlarında işçilerin balık istifi taşınması, makinaların ayarları ile oynanarak çalışmanın hızlandırılması, üç işçinin bakması gereken makinalara bir işçinin bakmak zorunda bırakılması, mobing, işten atma tehdidi, pres makinalarının sensörlerinin iptal edilmesi vb. uygulamalar, Sinbo’da olağan hale getirildi. Bu ağır tabloya pandeminin yarattığı sonuçlar da eklenince, fabrika işçiler için işkence kampına dönüştü. Bu kuralsız dayatmalara karşı çıkan işçilere de “işine gelirse çalış” deniyor.”

İşçiler taleplerini şöyle sıraladılar:

-7244 sayılı geçici yasa iptal edilsin, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın.

-Keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmadan ücresiz izin saldırısı ile karşı karşıya kalan üyelerimizin hak kayıpları giderilsin, ücretsiz izin uygulaması sonlandırılsın.

-Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı saldırılar son bulsun.

-Çalışma saatleri ve koşulları pandeminin açığa çıkardığı gerçekler üzerinden, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlensin.

-Tüm çalışanlara fazla mesaiye kalmadan geçimini sağlayacak ücret verilsin.

-Kovid-19 pozitif çıkan bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemleri alınsın, işçiler ücretli izne çıkarılsın.

-Yönetimin talimatıyla, ustabaşı ve şeflerin hayata geçirdiği baskı, mobing, tehditler sonlandırılsın.

-İlgili bakanlıklar ve birimleri fabrikaları denetleyerek görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler. Patronların her türlü keyfi tutum ve dayatmasını örtbas etmekten vazgeçsinler.

 

Sinbo işçilerine dayanışma ziyareti

25 Kasım günü Sinbo işçilerini direniş yerinde ziyaret ettik.

Sinbo işçilerinin ücretsiz izne çıkarılması yeni değil. İşçiler ilk ücretsiz izne çıkarıldıkları zaman fabrika önünde açıklama yapmış, çeşitli eylem biçimleriyle tepkilerini ortaya koymuşlardı. İkinci kez ücretsiz izne çıkarılan işçilerle, Avcılar Haramidere’deki fabrika önünde kurdukları direniş çadırında görüştük.

İşçilerle direniş hakkında sohbet ettik. Ziyaretlerine gittiğimiz sırada “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü” etkinliği için hazırlık yapıyorlardı. Direnişlerinin 8. gününde olduklarını belirten işçiler, ücretsiz izin uygulamasının yarı maaş bile olmadığını, bu süre içinde sigorta primlerinin ödenmediğini anlattılar ve ücretsiz izin değil, güvenceli-sendikalı çalışma istediklerini belirttiler. İşçiler “ücretsiz izne çıkarılan 8 işçinin de sendika üyesi olması, patronun sendika düşmanlığını gösterir” diyerek, kazanana kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirttiler.

Bunlara da bakabilirsiniz

“MÜHENDİSSEN, Mühendislerin Sendikası Girişimi” ilk toplantısını gerçekleştirdi

Ağır sömürü koşulları altında çalışmaya zorlanan mühendisler, sınıf mücadelesi içinde kendi örgütleriyle yer almak için …

Adana İHD’de Makbule Berktaş anısına toplantı yapıldı

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Adana İHD’de Makbule Ana (Berktaş) anısına bir toplantı yapıldı. 13 Aralık’ta …

Suriye cezaevleri, Türkiye cezaevleri

Yandaş basında Suriye haberlerinin önemli bir kısmını Suriye cezaevleri oluşturuyor. Büyük bir “dehşet ve panik” …