Mecidiyeköy’de “Asgari değil insanca yaşam” eylemi

Asgari ücret görüşmelerinin kapalı kapılar ardından yürütüldüğü şu günlerde sefalet zammına karşı “İnsanca yaşanacak asgari ücret” talebiyle eylemler devam ediyor.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, 21 Aralık’ta Mecidiyeköy metro çıkışında gerçekleştirdiği eylemle krizin ve salgının faturasını işçilere ve emekçilere ödetilmesine karşı çıkacaklarını belirten bir eylem yaptı. Saat 19’da, “Yaşamın asgarisi olmaz! İnsanca çalışmaya yetecek asgari ücret ve güvenli çalışma istiyoruz” pankartının açılmasıyla başlayan eylemde sıklıkla “Asgari değil insanca yaşam”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda asgari ücretin kapalı kapılar arkasında görüşülmesinin bir kez daha işçilere sefalet zammı dayatması anlamına geldiği, krizin ve salgının yükünün işçilere-emekçilere yüklenmek istendiği ve bu dayatmanın kabul edilmeyeceği, sokakta gerekli cevabın verileceği, işçilerin ve emekçilerin de bu eylemlere destek vermesi gerektiği vurgulandı.

Basın açıklamasından önce, ücretsiz izin dayatmasına karşı 31 günlük direnişlerinin ardından kazanım elde eden Sinbo işçileri ve KHK ile işten atılan bir emekçi konuşmalar gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasında krizin ve salgının faturasını işçilere ve emekçilere yıkanların, sermayenin karını arttırmak için tüm önlemleri aldığı vurgulandı. Platform, taleplerini şu şekilde sıraladı:

1. İnsanca yaşamaya yetecek asgari ücret ve güvenceli çalışma istiyoruz!

2. Asgari ücret AGİ hariç net olarak hesaplansın, vergi dışı bırakılsın, yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın!

3. İşsizler için en az asgari ücret kadar geçim ücreti bağlansın!

4. Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

5. Ücretsiz izin kaldırılsın, güvenceli çalışma sağlansın!

6. Düşük ücret yüksek vergi politikasından vazgeçilsin ve vergiler sermayedarlar için artırılsın. Karlarına kar katanlar krizin faturasını ödesin!”

Eylem, atılan sloganların ardından bitirildi. Kurumlar eyleme kendi flamaları ve dövizleriyle katıldılar.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …