Gülistan Doku nerede?

Gülistan Doku, Dersim’de 5 Ocak günü ortadan kayboldu. Diyarbakırlıydı, Munzur Üniversitesi’nde öğrenciydi. Geçen bir yıl boyunca, tek bir kişi tutuklanmadı, şüphelilerin üzerine gidilmedi, soruşturma bir adım bile ilerlemedi.

 

Kadınlar kaybolmaz, kaybedilir-katledilir

Gülistan Doku’nun hikayesi, bu topraklarda katledilen, kaybedilen, plazaların pencerelerinden atılan, varile konularak yakılan, ıssız bir yerde toprağa gömülen diğer kadınların hikayelerine benziyor. Gencecik yaşında yaşamdan kopartılıyor ve arkadaş olduğu bir erkek, aleyhindeki bütün kanıtlara rağmen serbest biçimde hayatına devam ediyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında hazırlanan bilirkişi raporu, Gülistan’ın arkadaşı Zaynal Abarakov’un derhal tutuklanmasını gerektirecek ifadeler, görüntüler ve kanıtlarla dolu. Ama Z. Abarakov’un babası polis ve muhtemelen bu suça ortak. Tam da bu nedenle Z. Abarakov bir türlü tutuklanmıyor. Üstelik de soruşturma saptırılıyor. Bir intihar senaryosu hazırlanıyor, aylar boyunca dere boylarında, barajlarda arama çalışması yürütüldüğü söyleniyor; oysa gerçek bir arama çalışması bile yapılmıyor.

Bilirkişi raporuna göre; Z. Abarakov 4 ve 5 Ocak günleri iki gün üst üste Gülistan Doku’ya dönük alıkoyma ve tehdit suçu işlemiş. 4 Ocak günü yeni bir işe başlamış olan Gülistan, patrondan izin alarak Zaynal Abarakov’un evine gitmiş, bir süre sonra kaçarcasına evden uzaklaşmış. Komşular sert bir kavga yaşandığını, Gülistan’ın çok korkmuş göründüğünü belirtiyorlar. Ardından Zaynal araçla onu takip ediyor ve Gülistan’ı zorla araca bindiriyor. Bunların bir kısmı kamera kayıtlarında, bir kısmı ise tanık ifadesiyle ortaya çıkıyor. Keza o gece öğretmeninin evine giden Gülistan, olup biten herşeyi öğretmenine de anlatıyor. Ertesi gün Zaynal’in çağırması üzerine Gülistan bir kafeye gidiyor, birkaç dakika kalarak yine hızla kafeden çıkıyor. Hemen arkasından koşan Zaynal tehditkar vücut hareketleriyle, dakikalarca Gülistan’ın gitmesini engelliyor. Bütün bunlar kamera kayıtlarında açıkça anlaşılıyor. Ve aynı gün Gülistan ortadan kayboluyor. Her sokağın, her caddenin, hatta bomboş dağların bile kamera ile kontrol altında tutulduğu Dersim’de, Gülistan bir anda buharlaşıveriyor.

Zaynal Abarakov’un, babasının, annesinin bugüne kadar verdiği ifadelerde, bu olayların hiçbirisi anlatılmamıştı. Keza kafe çalışanlarının ifadesinin de, kafede geçen zorlama-tehdit-alıkoyma olaylarını hafifletmeye dönük yalan ifadeler olduğu yine kayıtlarla ortaya çıktı. Zaynal, 5 Ocak günü Gülistan’ı gören son kişi olmasına rağmen gözaltına alınmıyor; o gün saat 16.00-19.00 saatleri arasında nerede olduğu tespit edilemiyor, telefonuna el konmuyor, telefonun HTS kaydı alınmıyor. Zaynal’ın o gün Gülistan’la saat kaçta, ne konuştuğu, Gülistan’ın son görüldüğü yer olan köprü civarında bulunup bulunmadığı araştırılmıyor.  Zaynal’ın polis olan üvey babası Engin Yüce, o gün izinli; nerede olduğu ne yaptığı belli değil. Üstelik soruşturma, babasının görev yaptığı asayiş şube tarafından yürütülüyor. Apar-topar evlerini Alanya’ya taşıyan Zaynal için, halen yurtdışı yasağı konmuş değil.

Sanık olması gereken kişi belli iken, soruşturma tamamen “intihar”a odaklanıyor; arama faaliyetleri de intihar olasılığına göre yürütülüyor.

Gülistan’ı kaçıran-kaybedenler elini kolunu sallayarak gezerken, onu arayanlar çeşitli biçimlerde cezalandırılıyor, yıldırılmaya çalışılıyor. Ailenin avukatı olan Ali Çimen, hakkında, “soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek”ten soruşturma açıldı; çünkü avukat, bilirkişi raporunda yer alan “suya düşen bir cismin olmadığı” ifadesini kamuoyuna duyurmuştu. Keza Gülistan’ın bulunması için yapılan eylemlere katılan öğrencilere de soruşturma açıldı ve yurttan atıldılar ve bursları kesildi. Gülistan’ın annesi ve ablasının, Seyit Rıza Meydanı’nda yapmak istedikleri oturma eylemi, polis saldırısına maruz kaldı.

Bugüne kadar ailesi ve arkadaşları, Gülistan Doku için pek çok eylem gerçekleştirdiler. Ancak kadın katilleri üzerindeki devlet koruması burada da devreye girmiş durumda. Etkili bir soruşturma yürütmek bir yana, “intihar” iddiasıyla “suç”u da ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar kadın katillerinin hakettiği cezayı aldığı örnekler, güçlü ve etkili bir mücadele yürütüldüğü koşullarda ortaya çıktı. Gülistan’ın nerede olduğunu bulmanın tek yolu da, çok daha güçlü bir mücadele yürütmek olacaktır.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …