Boğaziçi Üniversitesi’nde AKP’nin kayyumu protesto edildi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne daha önce AKP’den milletvekili adayı olan Melih Bulu’nun rektör olarak atanması, üniversite öğrencileri ve akademisyenler tarafından 4 Ocak’ta protesto edildi.

Üniversitenin Güney Kampüsü önünde toplanan öğrenciler “Kayyum rektör istemiyoruz” pankartı açtı. Buradan çıkış yapıp Kuzey Kampüs’e yürümek isteyen öğrencileri, polisler kapıya barikat kurarak engelledi. Polisin kapıyı kelepçelerle de kilitlenmesine rağmen, öğrenciler kapıyı açtı ve kapı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında rektörlerin tepeden atanması protesto edilirken, 2016 yılından beri seçimlerin yapılmadığına dikkat çekildi.

Eyleme tahammül edemeyen devletin gerçekleştirdiği polis saldırısında 2 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Basın açıklamasında taleplerini açıklayan öğrenciler, kayyum rektörlerin istifa etmesini, rektörlerin seçimle belirlenmesini ve akademisyenlerden acilen seçim düzenlemesi yapılmasını talep ettiler. Diğer üniversitelerden de öğrenciler ve akademisyenlerin sürece dahil olunması istendi.

Açıklamanın ardından Kuzey kampüs içine giren öğrenciler, diğer üniversitelerden gelenlerin katılımıyla bir forum düzenledi. Forumda 6 Ocak’ta eylem yapılması  ve derslerin boykot edilmesi kararı alındı. Akademisyenler de atanmış rektör Melih Bulu’ya sırtlarını dönerek protesto etti.

5 Ocak sabahı eyleme katılan öğrencilerin evlerine polis baskını yapıldı. Evlerin kapılarını kırarak giren polisler 17 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltı gerekçesi ise, “toplantı, gösteri, yürüyüş yasasına muhalefet”, “polise mukavemet” olarak açıklandı.

Öğrencilerin bu tepkisi, son dönemde yaşanan en etkili, en önemli eylemlerden birisi oldu. AKP’nin üniversitelere dönük pervasızca saldırılarına, genel toplumsal muhalefet üzerinde kurduğu ağır baskıya, pandemiyi bahane ederek pervasızca gerçekleştirdiği hak gasplarına karşı, üniversite öğrencilerinden gelen iyi bir cevap oldu. Ve gelecek güçlü direnişlerin habercisi gibiydi.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …