Ekmekçioğlu işçileri Ankara’ya yürüdü

Çorum’da bulunan Ekmekçioğlu Metal ve Kimya Sanayi fabrikasında çalışan 90 işçi, Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için 8 Aralık’ta işten çıkarıldılar. İşçilerin direnişi fabrika önünde sürüyor.

Fabrikada işçilerin tamamı sendikaya üye olmuş ve 4 Aralık günü Çalışma Bakanlığı tarafından, Birleşik Metal-iş sendikasının fabrikadaki yetkili sendika olduğu onaylanmıştı. MESS’e üye olan fabrika patronu, toplu sözleşme aşamasına gelmiş olan işçileri işten çıkartarak sendikal mücadelenin önünü kesmeye çalışıyor.

Fabrika önündeki direniş alanına ziyaretler gerçekleştirilirken, Çorum’da da aralıklarla eylem yapan işçileri, son olarak 18 Ocak’ta DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yöneticileri ziyaret etti.

19 Ocak’ta Çorum Kades Meydanı’nda eylem yapan DİSK ve işçiler, buradan fabrika önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında “Sendika hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Fabrika önüne geldikten sonra da Ankara’ya yürüyüş başlatan işçilerin yolları polis tarafından kesildi ve yürüyüş engellenmek istendi. Buna rağmen işçiler yürüyüşe devam ettiler. Eksi 10 derecede 17 km yürüyen işçiler, sonra otobüslerle Ankara’ya doğru yola çıktı. İşçiler Ankara’da da polisin engeli ile karşı karşıya kaldılar. Bu engele rağmen Çalışma Bakanı’yla görüşme yaptılar. Yürüyüşün engellenmesine tepki gösteren Birleşik Metal-İş, “İşten atmak serbest, hak aramak yasak” dedi.

Pandemi sürecinde işten atmanın yasak olmasına rağmen, patronlar Kod-29 ile işten atmaya devam ediyorlar. İşçileri “ahlaksızlık”la suçlayan bu maddeye göre, işçilerin tazminat hakkı gaspediliyor ve başka bir işe giremez hale geliyorlar. Üstelik bu önemli hak gaspına rağmen, patronlar devlet tarafından herhangi bir denetim ya da yaptırımla da karşılaşmıyor. Özellikle sendikaya üye olan işçileri, bu maddeye dayandırarak atan patronlara karşı işçiler “sendikaya üye olmak ahlaksızlık mı” diye soruyorlar. İşçiler, sendika üyesi olarak işlerine geri dönünceye kadar direnişlerini sürdürme kararlığını ifade ediyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

“Faili meçhul” cinayetlerin belgesi bulundu

1990’lı yıllarda Kürt işadamlarına yönelik arka arkaya cinayetler işlenmiş ve bunlar “faili meçhul” olarak gösterilmişti. …

Gazi Mahallesi’nde tacizci Aziz Gıda önünde eylem

Gazi Mahallesi’nde 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden Aziz Gıda’nın sahibi Azmi Savi’nin serbest bırakılması …

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …