Direnişteki Migros işçileriyle görüştük

3 Mart günü İstanbul Ataşehir Anadolu Grup önünde direnişteki Migros-Depo işçilerini ziyaret ettik, dayanışmada bulunduk. Direnişlerinin 58. gününde olan işçilerle direniş üzerine konuştuk.

DGD-SEN’de (Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası) örgütlendikleri için önce ücretsiz izine çıkarılan ardından Kod-29’la işten atılan işçilerin direnişi kararlılıkla sürüyor. Gebze-Çayırova’de Migros deposu önünde başlattıkları direnişini, bugünlerde İstanbul-Ataşehir’de Anadolu Grup önüne de taşıyarak iki yerde sürdürüyorlar. Anadolu Grup önünde görüştüğümüz işçi Murat; ağır çalışma, düşük ücret ve sağlıksız çalışma koşullarına karşı sendikalaştıklarını, bundan dolayı 70 işçinin ücretsiz izine çıkarıldığını belirti. Ücretsiz izine çıkarıldıkları andan itibaren Gebze depo önünde direnişe başladıklarını, direnişi ileri taşımak için Migros mağazalarında kasa kilitleme eylemleri yaptıklarını, bu eylemin patronu çok rahatsız ettiğini ifade etti. Kod-29’la işten atmaların kasa kilitleme eyleminden sonra geldiğini söyledi. Patronu daha fazla rahatsız etmek direnişin gücünü artırmak için, Anadolu Holding’in önüne gelerek direnişi iki noktaya taşıdıklarını belirtti.

“Yapılan görüşmelerde patron işçilerin tazminatlarını ve diğer haklarını vermeyi önerdi” diyen sendikanın örgütlenme uzmanı Neslihan; kabul etmediklerini belirterek, direnişin işe geri dönmek için olduğunu, işe geri dönene kadar direnişe devam edeceklerini belirtti.

Sendikalaşan yerlerde patronların sendika üyeliğini düşürmek için işçiler üzerinde uyguladıkları baskı, tehdit ve kendileriyle işbirliğine girecek sendikaları getirme politikaları, Migros patronu tarafından da devreye sokulmuş. “İşçileri tehditle caydıramayan patron işkolunu değiştirim tehdidinde bulundu” diyen Neslihan, patronların işkolunu değiştirmelerinin çok zor olmadığını, başka yerlerde de benzer saldırılarla karşılaştıklarını anlattı. Yanısıra, eski Tezkop-iş sendikası şube başkanları da direnişin önündeki engellerden bir diğeri. Öyle ki, eski sendikacılar şimdinin patronları olmuş; özellikle Migros’tan iş alan en büyük taşeron şirket olan Us-Grup’un patronu, eski Tezkop-iş şube başkanı, sendikal örgütlülüğü bitirmek için her şeyi yapıyor; “direnişi bitirmezseniz işkolu değişikliği yaparım, başka sendika getiririm” diye tehditler savuruyor, para teklif ediyor, her yolu deniyormuş.

Daha fazla dayanışma beklediklerini ifade eden işçiler, özellikle Migros mağazalarında kasa kilitleme (ürünü alıp kasaya gelindiğinde, “haksız yere işten atılan depo işçileriyle dayanışmak için artık buradan alışveriş yapmayacağım” diyerek ürün almadan çıkmak) eylemini yapmaya çağırıyorlar.

İşçiler “kazanana kadar direnişe devam” diyorlar.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …